Stevandić: Ustavni sud je ovom odlukom ponizio Schmidta

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić je naveo da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom je donesena privremena mjera kojom je zabranjena primjena Zakona o nepokretnoj imovini u RS, trenutno onesposobila zakon te da će ga morati usvojiti u nekom drugom obliku.

Ustavni sud BiH zabranio primjenu Zakona o nepokretnoj imovini RS

– Federacija BiH već deceniju i po radi po osporenom zakonu, ali da ne trpi ni pritiske, ni posljedice. Odbor za ustavna pitanja poslao je odgovore Ustavnom sudu BiH u vezi osporenog zakona o nepokretnoj imovini. RS nastavlja pravni kontinuitet svojih odluka, za razliku od FBiH koja 14 godina radi po osporenom zakonu, nikada se time nije bavila ni Kvinta, ni Ustavni sud ni ambasadori. Nikada FBiH nije promijenila Zakon o šumskom zemljištu – rekao je Stevandić.

Dalje tvrdi da RS drži pravni meritum i da se drži pravnih odgovora.

– FBiH nikada nije slala odgovore Ustavnom sudu. Ovim je Ustavni sud najviše ponizio visokog predstavnika. Sada je Ustavni sud pokušao da ispravi brljotinu nelegalnog visokog predstavnika. Ovo je virtuozan pravni manir pravnika RS – dodao je Stevandić.

Pravni odgovor će dati RS, ako bude potrebno sjednica će biti i vanredna, najavljuje Stevandić.

– Nije riječ o mijenjanju zareza, već o pravnin kontinuitetu. Besmislene su bile odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda, oni se sada međusobno sukobljavaju. Utvrdili su odgovore Ustavnom sudu na pet pitanja, uključujući i pitanje plata sudija i tužilaca, dodjelu svetosavske nagrade – istakao je Stevandić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79