Stevandić: Vlada RS smatra da je obaveza ambasada SAD i Velike Britanije da se ne miješaju u unutrašnje stvari BiH

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić smatra da je Vlada RS, usvajanjem Informacije o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja, pokazala “karakter i stav da ne želi da se prema Srpskoj bilo ko ponaša kao kolonijalni upravnik.”

Stevandić je rekao Srni da poziv Vlade RS institucijama, lokalnim zajednicama i drugim organima da prekinu odnose sa britanskim i američkim diplomata u BiH nije poziv na prekid odnosa sa državama, nego da je poziv na poštovanje, razumijevanje i ozbiljan razgovor.

– To je poziv tim državama da dogovorimo način na koji treba da imamo buduće odnose, a ambasadama je upućeno kao nekome ko je najčešće izražavao negativan stav prema RS – naveo je Stevandić, koji je i predsjednik US.

On je dodao da je riječ o dvije države sa kojima je bilo “najviše retorike koja nije u duhu civilizacijskih odnosa, Dejtonskog sporazuma, te od kojih je bilo najviše prijetećih poruka.”

Podsjećamo, Vlada RS usvojila je jučer Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja.

– Vlada RS smatra da je obaveza ambasada SAD i Velike Britanije da se ne miješaju u unutrašnje stvari drugih država što se odnosi i na BiH u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici, te će obavijestiti nadležne institucije SAD i Velike Britanije o prekidu saradnje sa ambasadama zbog njihovog antidejtonskog djelovanja i kršenja međunarodnog prava, Povelje UN i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima – saopćeno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79