Stevanović: Vakcina je jedini način da se vratimo normalnom životu

O ličnom iskustvu sa vakcinom AstraZeneca, reakcijama koje je imao, ali i epidemiološkoj situaciji za Televiziju N1 govorio je prim. dr. Dragan Stevanović, internista, nekadašnji šef Odjeljenja interne medicine u Opštoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, sada angažovan kao ljekar u Covid odjelu te bolnice.

Rekao nam je da je imao blage reakcije nakon primanja vakcine AstraZeneca, da su i njegove starije kolege prolazile slično, odnosno sa blagom mučninom, a da su mlađe kolege imale temperaturu do 38, bolove u mišićima, te da je sve trajalo dva dana, kod obje dobne grupe. Dr. Stevanović je poručio i da su sve vakcine dobre, da sve imaju nuspojave, ali da su to zanemarljive pojave, jer kako je naglasio: “Vakcina je jedini način da stavimo pod kontrolu epidemiju i vratimo se normalnom životu“.

“Iako spadam u visoko rizičnu grupu, sami procijenite stepen mogućeg rizika i stepen dobiti koju dobivate vakcinacijom i vidite da je dobit veća od rizika, a svaki dan živimo sa rizikom i naravno da se može desiti stvaranje krvnih ugrušaka, ali to su zanemarljvo mali procenti. Mnogo manji nego kod onih koji obole od ove bolesti“, rekao je.

Kazao je i da je opravdan strah od nuspojava i stvaranja krvnih ugrušaka, ali da ako se tome dodaju nekritična saopštenja onda bude jača zabrinutost. “U principu najvažnije je reći svakom pacijentu da svom ljekaru koji će ga sigurno pitati prije nego se odluči za vakcinu kaže sve svoje hronične bolesti i sklonosti da se daju procjene ka povećanoj trombozi i onda će se voditi računa i o načinu vakcinacije i vrsti vakcine. Bitno je reći da po ovim sadašnjim saopštenjima kod većine vakcina pa i AstraZenece nusefekti budu nešto veći kod davanja druge doze vakcine, tako da je kod rizičnijih grupa potrebno napraviti veću razliku kod prve i druge doze vakcine“, istakao je dr. Stevanović u Novom danu.

Govoreći o nenabavci vakcina u Federaciji BiH rekao je kako naše vlasti sporo djeluju i neefikasno i da je sad najvažnije da ovo što je krenulo sa direktnom kupovinom i donacijom razumnije se rasporedi i počne sa vakcinacijom.

“Zašto je situacija takva puno je faktora, no mislim bez obzira na ukupno društveno ograničenje, zakone, da smo imali ludu nesreću da u periodu kada se potrefila svjetska kriza imamo i najlošiji sastav Vijeća ministara i Vlade FBiH od formiranja Bosne i Hercegovine kao neovisne države, koji su nekompetentni, inertni a neki nisu ni intelektualno dorasli funkcijama koje obavljaju i to je sklop okolnosti koji dovode do ovoga“, istakao je.

Dr. Stevanović je kazao i da oni prate stavove Evropske agencije za lijekove koja je kako je rekao izuzetno kompetentna, da je procijenila sve rizike i donijela doluku koja je ispravna, odnosno da je vakcina AstraZeneca sigurna te da on smatra da će sada splasnuti tenzije i strahovi u vezi sa tom vakcinom ali da treba krenuti sa oprezima o kojima je govorio u masovniju vakcinaciju.

Naglasio je da je po njemu svaka vakcina bolja od nevakcinisanja, te da ako i dobijete nusefekte, i ako se zarazite, ono što je sigurno je da nećete završiti na respiratoru i sa smrtnim ishodom i to je veliki benefit, kako je potcrtao.

Govorio je za N1 i o epidemiološkoj situaciji te naveo kako je trenutno u cijeloj FBiH dosta složena situacija i da je epidemija u punom zamahu. Istakao je da su mjere u svim dijelovima BiH oštrije, ali da je to trebalo uraditi ranije, da nisu sinhronizovane te da je tu problem.

“Dobro je za Kanton Sarajevo što je Republika Srpska uvela mjere koje se odnose na Istočno Sarajevo. Polako se mjere postavljaju onako kako bi trebale da budu, a građani su konačno shvatili ozbiljnost situacije pa su odgovorniji i disciplinovaniji. Ovo moramo napraviti jer drugog načina nema da usporimo tok epidemije, da imamo dovoljno kapaciteta da svakog ko je bolestan izliječimo. Zdravstveni sistem u KS je dramatično prenapregnut, nedostaje stručnih ljekara, i sa ovako teškim bolesnicima treba da brinu anesteziolozi, infektolozi, pulmolozi a mi ih nemamo dovoljno, nemate ih odakle ni naći. Moje kolege srčano rade da pomognu svakom bolesniku. Ima propusta i tu apeliram na menadžmente i ministra da se dogovaraju a ne prebacuju odgovornost, jer svima treba pomoć – preko KCUS-a, Opće bolnice i primarne zdravstvene zaštite“, komentarisao je.

Kazao je kako kada je riječ o novim sojevima špekulišu da postoji ali da nemaju ubjedljivih dokaza, jer se ne rade potrebne analize, ali da je po logici da ako je u okruženju, onda je i kod nas, a kako je naveo, uočljivo je to i po kliničkoj slici.

“Obolijeva mnogo mladih ljudi, brže se razvija upala pluća, za dan imate zahvaćena pluća. Novi soj koji se brže širi je jedan od razloga što imamo veći broj oboljelih i među mladima. Ta situacija je što su mladi olako shvatili ovo sve pa su se manje čuvali a onda sistemom porodičnih klastera zaraze se i stari. Osnovno su mjere, odnosno što manje kontakata na svim mjestima“, kazao je.

Dr. Stevanović je za N1 kazao i da je protokol liječenja za novi soj identičan, samo što sada moraju mnogo češće posezati sa lijekovima koji su skupi, a to je na primjer remdisivir.

“Primjećujem mnogo više pacijenata koji imaju potrebu za tim lijekovima, nego u prvom i drugom valu. Bolest se brže razvija, dolazi do citokinske oluje. Za citokinsku oluju nema lijeka u bolnicama pa se čeka da porodica kupi, a moja doktorica čak vodi grupu donatora za potrebe onih koji to ne mogu kupiti“, istakao je

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79