Stiglo objašnjenje: Zašto nije proglašeno stanje prirodne nesreće?

Jelka Miličević, ministrica finansija FBiH i predsjednica Federalnog štaba civilne zaštite, obratila se medijima nakon sjednice.

Potvrdila je da neće biti proglašeno stanje prirodne nesreće u FBiH.

– Sve što radimo, radimo otprilike kako to rade i bliži susjedi, a i dalji. U tom kontekstu, pomno smo, ponovo, razmotrili zahtjev Federalnog kriznog stožera minsitarstva zdravstva i otprilike se vratili na ono vrijeme kada smo imali stanje nesreće i to je bilo proglašeno u trećem mjesecu.

Ono je stvorilo, mi kažemo pripremilo zdravstvene institucije, građane, gospodarstvenike da prikupimo infomacije, da se opremimo i da, čini mi se, naučimo se štititi od ovog virusa jer su nam tada rekli da je to neka duga trka, da će trajati dugo vremena. Nama je bilo jasno da stanje nesreće u takvoj formi ne može dugo trajati – kazala je Miličević.

Dodala je da je ova pandemija zdravstvena kriza, ekonomska i socijalna.

– Danas smo, također, razmatrali tu socijalnu krizu i jasno nam je da mi ne možemo očekivati od građana Federacije da pristanu na to da mi imamo mjere, odnosno da poduzmemo sve aktivnosti proglašavanja stanja nesreće koja slijede sa naredbama, sa represivnim mjerama, kontrolama i kažnjavanjem, da je to naprosto nešto što će utjecati na socijalni i društveni status stanovnika FBiH, odnosno stanovnika BiH.

Sve ono što se dešava u okruženju, moglo bi se dešavati i kod nas, na represivne mjere odnosno na naredbe odgovara se, također, nepopularnim mjerama odnosno prosvjedima, a takva okupljanja bi ugrozila i ubrzala emisiju koronavirusa – kazala je Miličević.

Saopćila je da je Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH bio izričit da se proglasi stanje nesreće.

– Mi to razumijemo. Razumijemo da je to teško, da dugo traje, da se oni osjećaju sami, ali danas smo im poslali poruku da oni nisu sami. Znali da postoje u ovom trenutku u FBiH dva zakona. Jedan je o spašavanju stanovništva od zaraznih bolesti, a to je zakon prema kojem je ustrojeno i Ministarstvo zdravstva i Krizni stožer ministarstva zdravstva i svi krizni stožeri u vertikali. Drugi je Zakon o spašavanju stanovništva i materijalnih dobara u FBiH i po njemu koordinira Stožer civine zaštite i sama Vlada.

Također, rekli smo danas da ne prihvaćamo u ovom trenutku prijedlog iz razloga što smo mi 22. septembra tražili od stožera civilne zaštite kantona da naprave i analiziraju situaciju u svojim kantonima, da naprave program mjera, da se obrate svojim vladama i da eventualno na svojim prostorima, sukladno toj procjeni, donesu odluke o proglašenju stanja nesreće. Na taj naš zaključak dobili smo odgovor iz četiri kantona. To su bili Tuzlanski, Srednjobosanski, Livanjski i Zapadnohercegovački. Samo je ZHK proglasio stanje nesreće, ostali su rekli da je situacija pod kontorolom – kazala je Miličević.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79