Stiglo upozorenje Dodiku: “Opasno i suludo je okretati se protiv Zapada”

Mnogo je bure u regionu podigla odluka o imenovanju Christiana Schmidta na poziciju novog visokog predstavnika u BiH.

Političari iz Republike Srpske predvođeni Miloradom Dodikom čvrsto su se usprotivili njegovom imenovanju, a Dodik je čak najavljivao da RS neće prihvatiti niti sarađivati sa Schmidtom.

Na stranu Dodika se svrstala i Rusija koja zastupa mišljenje da jedino Vijeće sigurnosti UN-a može imenovati visokog predstavnika u BiH. No, upravo je na sjednici Vijeća sigurnosti na vidjelo izašlo koliko je Rusija nemoćna i izolovana u ovome trenutku. Tako da su SAD sa svojim partnerima bez mnogo problema ostvarile zacrtano, a to je postavljanje njemačkog diplomate na funkciju visokog predstavnika.

O ovoj temi je za Srpskainfo govorio profesor međunarodnih odnosa i bezbjednosti, Miloš Šolaja.

“Po odredbama Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma određeno je da Savjet bezbjednosti UN odlučuje o imenovanju visokog predstavnika. Ako je protiv imenovanja Schmidt bila jedna od članica SB UN, a to je Rusija, koja je istovremeno učestvovala u donošenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, a koja se sada poziva na međunarodno pravo, onda se možemo upitati šta je to međunarodno pravo. Da li je ovdje riječ o međunarodnom pravu ili ispitivanju mišića između velikih sila” – upitao je Šolaja.

Dodik: Turković je prevazišla Biseru koja je donosila hurme dok su građani BiH iz Srbije dobivali vakcine

Šolaja se osvrnuo i na tvrdnje Milorada Dodika da RS neće sarađivati sa Schmidtom.

” Neka svako onda procijeni da li Republika Srpska u sadašnjim okolnostima ima mogućnost takvog luksuza da kaže odlučno ‘ne’ Schmidtu, kao što je Tito rekao Staljinu. To je stvar realnosti, a ne želja. Nije Republika Srpska ta od koje zavisi da li će nešto biti urađeno ili neće. Naravno da bi emotivno mnogima u Srpskoj odgovaralo da se kaže ‘ne’ visokom predstavniku” – kaže Šolaja.

Šolaja je upozorio Dodika da vodi pogrešnu politiku.

“Duša me boli kad vidim kako smo i koliko smo kao Srbi potonuli. Na svakom planu, kulturološki, politički, ekonomski… Republiku Srpsku je ‘stvorio’ Zapad i zato je opasno i suludo okretati se protiv Zapada. To mogu raditi samo oni koji ne misle dobro svom narodu, ali od sebičnih ljudi koji misle samo na vlastito bogaćenje drugo se ne može ni očekivati” – stava je Šolaja.

Vučić se najnovijim potezom distancirao i ignorisao Dodikov bijes: Moćne odnose neće kvariti zbog njegovih protivljenja

“Ovo govorim samo iz jednog razloga: srpski narod će zbog agresivne i netaktičke arogancije korumpiranih vlastodržaca mnogo izgubiti i propatiti” – smatra Šolaja.

Šolaja ističe kako RS ne treba strahovati od nekih velikih kazni ili sankcija.

“Što se tiče eventualnih smjena, to nije stvar naroda i entiteta već čisto lično pitanje, pa neka se njime bave oni kojih se to pitanje tiče. Rusija će uvijek pomagati Republici Srpskoj, ali nikad onoliko koliko bismo to mi željeli. Za to ne treba kriviti Rusiju. Ona je ogroman i prvorazredan globalni igrač, a Republika Srpska je mala i nebitna tačka u velikom svijetu” – kaže Šolaja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79