Štiti li Mađarska još jednom Dodika?

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kazao je nakon sastanka sa Peterom Sijartom, ministrom inostranih poslova Mađarske da je posjeta bila izuzetno značajna, jer se razgovaralo o bilateralnim poslovima.

“Mađarska i Srpska nemaju nijedan otvoreni problem i to nas čini slobodnim da razgovaramo o odnosima vezanim za ekonomiju, a ovaj put smo otišli dalje i vjerujem da će u narednih mjesec i više biti realizovani novi projekti, energetike, poljoprivrede, gdje smo razvili izuzetno dobar program. Ali tu je nešto što sa Mađarskom želimo da ostvarimo, to su rude, eskploatacija”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da veoma poštuje politički pristup Mađarske u regiji.

“Gospodin ministar je jasno rekao da sa nama treba razgovarati, a ne razgovarati o nama. Mađarska je prirodan partner Balkana i pozdravljamo činjenicu da će ona uskoro preuzeti predsjedavanje EU. Danas smo jasno stavili do znanja da Srpska želi put EU i dvije stvari smo stavili na tome putu: da se poštuje ustavni položaj BiH i mehanizam koordinacije. Mi smo zato da se svih 14 prioriteta ispuni”, naveo je Dodik.

Ponovio je da je stav Srpska da ne ulazi u NATO.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je poznat datum dolaska Viktora Orbana, premijera Mađarske u Srpsku.

“Nikad nećemo zaboraviti pomoć Mađarske u teškoj situaciji u kojoj smo se nalazili”, rekao je Dodik.

On je dodao i da će svi koji su aplicirali za poljoprivredni program pomoći Mađarske, moći će da računaju na ta sredstva.

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske zahvalio se Dodiku na prijemu i poručio da će Mađarska kao prioritet imati ubrzavanje procesa proširenja EU, uključujući zemlje Zapadnog Balkana.

“EU je potrebna svježa inspiracija nova energija i mislim da je zapadni Balkan pravo mjesto da se to obezbijedi. Smatramo da je obostrani interes da se proces integracija ubrza, ali takođe znamo da je za to neophodno da EU sa poštovanjem razgovara sa predstavnicima zapadnog Balkana”, poručio je Sijarto.

On je dodao da smatra da sve države članice EU treba da poštuju odluke i stavove ljudi i država zapadnog Balkana.

“Treba da se poštuju i rezultati izbora ovih zemalja i ljude koji su izabrani. Moramo to poštovati. Mi želimo da integracijski proces bude uspješan, ali zato je potrebno da EU ne primjenjuje ucjenjivanje ka zemljama zapadnog Balkana, već da ih poštuje. Zato ćemo i dalje biti protiv da se bilo koji političar ove regije stavi pod sanckije. Takođe ćemo biti protiv toga da se smanjuju sredstva pomoći za ove regije”, istakao je Sijarto.

Ministar inostranih poslova Mađarske, rekao je da će ova država nastaviti podršku za poljoprivredni razvoj poljoprivrede Republike Srpske.

“Korisnici i svi oni koji će imati korist od tog programa i te podrške, jesu i poljoprivredni iz Republike Srpske, ali i Mađarska, jer su to mašine proizvedene u Mađarskoj. Preko 1.700 je bilo na ovom drugom konkursu i za to smo predvodili 6,5 milijardi forinti i ako bude potrebno, mi ćemo sredstava dopuniti da bi svi koji apliciraju, ta sredstva i dobili”, pojasnio je Sijarto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79