Štitili ćirilicu i srpski jezik, pa ugrozili Bošnjake i Hrvate

Kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava obavezne su da, s ciljem promovisanja, očuvanja i njegovanja ćiriličkog pisma, imaju logo i naziv manifestacije ispisan na ćiriličkom pismu.

anifestacije koje imaju logo i naziv manifestacije ispisan na latiničkom pismu obavezne su da imaju logo i naziv manifestacije ispisan i na ćiriličkom pismu.

Novčanom kaznom od 1.000 KM do 5.000 KM kazniće se za prekršaj organizator kulturne i druge manifestacije ukoliko postupa suprotno od toga.

Ovako glase odredbe Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma koje je Ustavni sud Srpske proglasio neustavnim, jer vrijeđaju interes konstitutivnog bošnjačkog i hrvatskog naroda u Republici Srpskoj.

– S obzirom na to da konstitutivni hrvatski i bošnjački narod svoj nacionalni identitet ne povezuju sa ćiriličkim pismom, te kako im je ovakvim propisivanjem uskraćena sloboda u izboru načina ispoljavanja ove identitetske odrednice, Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa je utvrdilo da je zakonodavac postupio suprotno obavezi da, na Ustavom utvrđen način i pod jednakim uslovima, obezbijedi garancije očuvanja nacionalnog identiteta pripadnika svih konstitutivnih naroda – navodi se u saopštenju Ustavnog suda RS.

Podsjećamo, riječ je o zakonu koji je u septembru po hitnom postupku usvojen u Narodnoj skupštini RS, pred obilježavanje Dana srpskog jedinstva. Isti zakon usvojen je i u Skupštini Srbije.

Već tada pojedini pravni pravni stručnjaci, predstavnici opozicije, Bošnjaci i Hrvati u NSRS i Vijeću naroda RS upozoravali su da zakon nije ustavan i da ne treba da bude usvojen u takvom tekstu, jer BiH nije Srbija.

Banjalučki advokat, Aleksandar Jokić, kaže da se nada da će ovo biti pokazatelj da je neophodno propise donositi u redovnoj proceduri, a ne po hitnom postupku, te tako omogućiti javnosti da utiče na iste i da doprinese njihovom konačnom tekstu.

  U Zenici počela vakcinacija hroničnih bolesnika i osoba starijih od 60 godina

– Budući da još nisam vidio odluku, na osnovu saopštenja i medijskih izvještavanja zaključuje se da je Ustavni sud RS utvrdio da je nametanje obaveze kulturnim i drugim manifestacijama koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava da naziv i logo moraju biti ćirilični, neustavno. Za nepostupanje na navedeni način su bile predviđene sankcije. Već prilikom usvajanja ovog zakona bilo je jasno da su određene odredbe sporne i da nisu u skladu sa Ustavom RS. Neke odredbe, zahvaljujući javnim diskusijama, doživjele su svoje izmjene i usklađene su sa Ustavom, ali kako vidimo ne i sve odredbe. Iz ugla pravne struke, pitanje ustavnosti ove odredbe nije bilo sporno, odnosno odredba je bila očigledno neustavna. To je Ustavni sud potvrdio svojom odlukom – kaže Jokić za Srpskainfo.

Institucije RS, po pravilu, ne komentarišu odluku Ustavnog suda prije nego što je zvanično dobiju. Međutim, pojedinci iz vlasti imali su zamjerke na odluku Ustavnog suda RS.

– Ustavni sud je zakon o ćirilici proglasio neustavnim jer Bošnjaci i Hrvati „svoj nacionalni identitet ne povezuju sa ćiriličnim pismom”. Čitav srednji vijek ove zemlje pripada ćirilici i ona jeste njeno nematerijalno blago. Bošnjaci i Hrvati BiH su mlađi od ćirilice – napisao je na Tviteru Srđan Mazalica, zamjenik predsjednika Kluga poslanika SNSD u Narodnoj skupštini.

Član GO SNSD, Rajko Vasić, smatra da Ustavni sud Republike Srpske ne može hrvatski i bošnjački narod da tituliše konstitutivnim u RS.

– Nema ustavni osnov za to. Ni u Srpskoj, ni u dejtonskom Ustavu BiH. OHR i visoki predstavnici, koji su nametali i naturali sve ovo i drugo, o čemu sam pisao, ne mogu biti ni zakonski ni ustavni osnov za bilo šta. Ustavni Sud ocjenjuje ustavnost, a ne politikantnost – napisao je Vasić.
Okić: Još nije sve okončano

  Tuzlanski rudari u problemima: Sud odlučio da ih uprava može slati na čekanje, spremaju se protesti

Ustavni sud RS odbacio je i navode Bošnjaka i Hrvata da su neustavni članovi 3, 5, 8. i 9. Zakona. U njima se navodi da jezik srpskog naroda i ćiriličko pismo, kao nematerijalno kulturno nasljeđe, predstavljaju sredstvo i opšte dobro za Republiku, da jedinstven pristup očuvanju jezika i pisma podrazumijeva obavezu svih organa, organizacija i drugih pravnih lica da prilikom korišćenja ćiriličkog pisma koriste standardizovan oblik ćiriličkog pisma i da se mogu uvesti poreske i druge olakšice za one preduzeća koja koriste ćirilicu.

Da li će se završiti na ovome ili će zakon završiti i na Ustavnom sudu BiH? Mihnet Okić, bošnjački delegat u Vijeću naroda RS, kaže da još nije sve okončano, ali ne otkriva dalje korake.

– Kada bude okončano, preduzimaćemo određene potrebne korake. Mi smo i dalje stava da je donošenje tog zakona bilo nepotrebno, na takav način pogotovo – kaže Okić za Srpskainfo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79