Stiže još reakcije iz RS na spot Rame Isaka: Ratnohuškačka retorika mora biti zaustavljena

Stiže još reakcije iz RS na spot Rame Isaka: Ratnohuškačka retorika mora biti zaustavljena


Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, Slobodan Župljanin, pozvao je Tužilaštvo BiH da se ozbiljno pozabavi ratnohuškačkom retorikom predsjednika stranke “Snaga naroda”, Rame Isaka.

Župljanin smatra da Isak već duže vrijeme provocira, širi mržnju i najavljuje konflikte, što bi trebalo biti predmet istrage, a ne samo nadležnost Centralne izborne komisije BiH.

Župljanin je izjavio za Srnu da Isak svojim zapaljivim izjavama pokušava pridobiti glasače, koristeći ratnohuškačku retoriku, što je za svaku osudu. Naglasio je da Republika Srpska ostaje civilizovan i demokratski osviješten entitet, za razliku od Federacije BiH.

Ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić, također je kritizirao Isaka, navodeći da Isak i njegovi suradnici iz spota, Naser Orić i Sefer Halilović, nemaju stvarnu moć. Nešić je istaknuo da Orić i Halilović, umjesto da budu kažnjeni za ratne zločine, sada služe kao politički alati. Dodao je da Isak može djelovati samo na 23% teritorije Federacije BiH, što odražava njegovu ograničenu moć i utjecaj.

Ove izjave dolaze kao reakcija na posljednji spot stranke “Snaga naroda”, u kojem su Isak, Orić i Halilović prikazani kao simboli borbe protiv Republike Srpske.

Reakcije iz RS naglašavaju potrebu za zakonskim sankcijama protiv ovakve retorike, kakonavode, da bi se spriječilo daljnje raspirivanje međunacionalnih tenzija.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija