Stiže najjači ledeni val u posljednjih nekoliko godina: Hladnoća će trajati danima!

SLJEDEĆIH nekoliko dana, a moguće i cijeli sljedeći tjedan, temperatura će biti prava zimska. Najjači val hladnoće očekuje se ovog vikenda, kada se očekuju minusi.

Natprosječnim temperaturama zraka za ovo doba godine i južini došao je kraj, a kroz veći dio druge dekade mjeseca februara pratit će nas znatno hladnije vrijeme od višegodišnjeg prosjeka. Razlog tome je premještanje visinske doline osom prema istoku, prizemne ciklone koja odmiče prema jugu Jadrana uz njeno popunjavanje te pripadajuća fronta koja će se od sjeverozapada premještati prema istoku s kojom u naše krajeve se gura sve hladniji zrak s kojim će osjetnije zahladiti. Spomenuti poremećaj će se razmjerno brzo premjestiti preko naših područja kako će neposredno prema našoj zemlji jačati ogranak anticiklone sa sjeverozapada, s kojim će do kraja dana padavine prestati u cijeloj zemlji.

U predstojećoj noći prodirat će sve hladniji zrak od sjeverozapada prema jugoistoku. U zoni prolaska frontalnog poremećaja zapuhat će prolazno umjeren do jak sjeverozapadni vjetar, pri čemu će padom temperature zraka kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, najprije u Krajini, a do ranog jutra proširit će se do centralnih i istočnih područja Bosne te sjevera i sjeveroistoka Hercegovine. Snijeg se ne prognozira na jugu Hercegovine. Jutarnja temperatura zraka od -4 u Krajini do 3 ºC na području BPK, a u Hercegovini od 4 do 8 ºC.

S jačanjem atmosferskog tlaka, do sredine dana na području Krajine padavine će prestati, u većem dijelu zemlje će postepeno slabjeti od poslijepodnevnih sati, a prema kraju dana potpuno prestati. U Hercegovini će bura prema kraju dana rastjerati oblake uz postepeno razvedravanje. Kako će se poremećaj razmjerno brzo premjestiti, ne očekuje se formiranje većeg snježnog pokrivača, a visina novog snijega većinom se kreće do 5 cm. Vjetar umjeren, povremeno sa jakim udarima, sjevernog smjera. U Hercegovini umjerena do jaka bura.

Najviša dnevna temperatura uglavnom je od -5 do 1 ºC, na jugu naše zemlje od 4 do 8 ºC.
Kako sada stvari stoje, veliki dio druge dekade mjeseca februara protjecat će u znaku hladnijeg vremena od višegodišnjeg prosjeka, a ovaj val hladnoće bit će izgledno i najduži u cijelom toku ove zime.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79