Sto dana novog HDZ-ovog gradonačelnika Mostara: Kako s marketinga preći na konkretne probleme

Prošlo je više od sto dana kako glavni čovjek u jedinoj vijećnici na svijetu s dvije adrese nije Ljubo Bešlić. Mario Kordić dobio je izborni legitimitet u Mostaru, zasjeo u fotelju gradonačelnika, ali kao da nije odmakao mnogo dalje od prethodnika.

Kordić je u manifestiranju dnevne politike i plasiranju poruka o životu i budućnosti grada na Neretvi dobio od HDZ-a, očito je, posve odriješene ruke i punu slobodu. U gradu kojem su lokalni izbori nakon 12 godina posve uzavrli krv, Kordićeva pružena ruka i realksirajuće poruke naišle su na široko odobravanje. Ipak, to nije dovoljno.

Niko ni Bešliću nije zamjeravao nacionalnu i zapaljivu retoriku jer je čovjek nije ni imao, već nefunkcionisanje grada, njegovih osnovnih funkcija, kriminal u gradskim preduzećima, infrastrukturnim projektima.

Najveća mostarska investicija u historiji – kolektor s prečistačem otpadnih voda, još uvijek je samo uludo bačeno 180 miliona KM. Kordić je već krenuo otvarati tu temu, razgovarati sa Svjetskom bankom, ali problemi ni ranije nisu bili na strani finansijera već izvođača radova, klijentelističke mreže mostarske vlasti i kompanije koje žive od nje i s njom. Neko je dobio novac za posao koji nije dobro završen i u svakoj zemlji na svijetu zna se koja je procedura i na koja vrata treba zakucati.

Šta tek reći za aerodorom koji je od potencijalno najjačeg razvojnog generatora poratne Hercegovine postao “jama bez dna” budžetskog novca sa svih nivoa vlasti i koji je u vrijeme maksimalne ekspanzije zračnog prometa i aerodroma u regiji vrtoglavo padao i bilježio negativni rekord za rekordom. Sad kad ga je pandemija “sastavila sa zemljom” na gradskoj će vlasti biti da vadi kestenje iz vatre, zadržava radna mjesta i subvencionira poslovanje više nego ikad.

Gorući problem koji je prisutan godinama je i deponija Uborak, okružena mještanima koje zdravstveno ugrožava i koji inicirani time svako malo postaju ratoborni upravo prema gradonačelniku. Možda je sad zatišje, ali kad zapuše jugo i digne se prašina s planina otpada ponovo će pokucati na vrata gradonačelnika, ispred kapije pojaviti se šatorsko naselje, a grad krenuti zatrpavati tonama smeća.

Problema je “mali milion”, grad je hronično prljav i to prvo vidi svako ko sa strane dođe, a stanje se i pored pet ili šest komunalnih preduzeća decenijama ne mijenja. Najgore je to po turizam – aktualno zanimanje svih Mostaraca danas.

Kordić je od Bešlića naslijedio vladanje kroz koegzistenciju sa SDA, koji su mu začudo, nadavno u ruke dali i veće ovlasti – nominujući ga instancom koja vrši imenovanja u javnom sektoru što je ranije radilo Gradsko vijeće. U toj “saradnji” krije se tajna uspjeha ili neuspjeha nove/stare vlasti.

Mostar je zanimljiv svima i na sreću ili nesreću svojih građana lakše od svih gradova postaje glavna vijest u regionalnim medijima. Pamatna vlast to bi iskoristila i od svoje sredine napravila pozitivnu priču, da građani ne žive u sjećanjima na osamdesete, a javnost se zabavlja sintagmom “grada slučaja” piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79