Što ima u Stocu, to nema nigdje drugo u BiH: u Općinsko vijeće ušlo 17 stranaka i nezavisnih kandidata

Nakon svakih izbora pojave se i određene zanimljivosti. Međutim, ono što se desilo na ovogodišnjim lokalnim izborima za Općinsko vijeće Stolac teško da će se opet kadas ponoviti.

Naime, izborni prag u ovoj općini prešlo je čak 17 političkih subjekata i to osam stranaka i devet nezavisnih kandidata. pri tome treba imati u vidu da OV Stolac broji ukupno 17 vijećnika. To znači da će svaka stranka dati samo po jednog vijećnika, bez obzira na broj osvojenih glasova.

Zanimljivo je da i u mnogo većim i mnogoljudnijim općinama, sa većim brojm članova općinskih vijeća, broj političkih subjekata koji pređu izborni prag od tri posto, gotovo nikada ne prelazi 10, piše Oslobođenje.

Stranke koje su prešle izborni prag su HDZBiH, a u OV Stolac će uime ove stranke ući nosilac liste Kazimir Raguž. Zanimljovo je da je HDZ BiH osvojila tri puta više glasova od bilo koje druge stranke ili nezavisnog kandidata, ali će, kao i svi ostali, imati samo jednog vijećnika.

Po broju osvojenih glasova slijede: HDP (Ivica Džakula ulazi u OV Stolac), HKDU BiH (Bojana Matić), HSS (Vinko Bošković), HSP (Nikola Raguž), HDZ 1990 (Matea Raič), SBB (Jasmin Hajdarović), te Lista za Prenj i Rotimlju (Esad Omanić).

Osim njih, u OV Stolac kao nezavisni kandidati ući će: Dragan Šimunović, Vidoje Maslać, Timur Haračić, Marko Aleksić, Adnan Frenjo, Ina Eminović, Alis Boloban, Nedim Hajdarević i Esad Razić.

Biće zanimljivo vidjeti šta je značilo kandidovanje većeg broja nezavisnih kandidata za Općinsko vijeće, odnosno da li će se razvrstati po nacionalnim “torovima”, ili će prilikom formiranja većine uticaja imati i politički, odnosno programski ciljevi stranaka i kandidata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79