Što nas čeka: Nastavak toplih dana i promjenjivo vrijeme u septembru i jesen

Što nas čeka: Nastavak toplih dana i promjenjivo vrijeme u septembru i jesen


Nakon iznimno toplih ljetnih mjeseci, koji su nastavili trend viših temperatura od uobičajenih, izgleda da će se taj trend  nastaviti i u septembru te u dva jesenska mjeseca, oktobru i novembru.

Početak donijet će vrućine na Jadranu. U unutrašnjosti zemlje, očekuje se malo niža temperatura u odnosu na kraj avgusta uz povećanu mogućnost kiše i pljuskova, posebni na početku i kraju prve sedmice septembra.

Sredinom septembra, očekuje se promjenjivije vrijeme s češćom kišom i malo nižim temperaturama, uključujući i na moru. Međutim, temperature će i dalje biti iznad prosječnih ili barem oko prosjeka.

Kraj septembra trebao bi zadržati iznadprosječnu toplinu, uz mogućnost stabilnog vremena. Prognoze za oktobar inovembar također sugeriraju toplije vrijeme od prosjeka, no to ne isključuje mogućnost dana s temperaturom ispod srednjih vrijednosti.

Što se oborina tiče, moguće je da će oktobar i novembar biti kišniji od prosjeka, s većom količinom oborina, posebno u novembru. Ova sezona mogla bi imati slične karakteristike kao prethodne godine, kada su jesenjski mjeseci često bili obilježeni čestom kišom.

Prema prognozama Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) i drugih relevantnih izvora, predstojeća jesen u BiH i na Jadranu mogla bi biti toplija od prosjeka, uz moguće razdoblja s višim količinama oborina.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija