Stočar Esko zatekao mučan prizor u štali: Krave se tresle u grčevima, dvije nisu preživjele

Stočara Eska Poturka iz sela Zavinograđe kod Brodareva, u štali je dočekao nesvakidašnji prizor. Tri krave, od kojih je živio, tresle su se u mukama, dvije nisu preživele.

Kako piše Rina, pretpostavlja se da su otrovane.

“Popodne sam dovezao sijeno, kako bi jele i sve je bilo u redu. Uvečer kad sam došao jedna krava se tresla i ispuštala strašne krike, ubro zatim je i uginula. Druga je u jako lošem stanju, također se neprestano trese i vidi se da se strašno muči. Treću smo jedino uspjeli da spasimo. One ne idu na ispašu, već im ja donosim pokošenu travu. Pretpostavljam da su tako pojele neki otrov, ova koja je preživjela vjerovatno je pojela manje – rekao je Esko za RINU.

Kako navodi stočar, one su mu bile jedini izvor prihoda i ovaj događaj je veliki udarac na njegov kućni budžet. Ono što je također problem, jeste neškodljivo uklanjanje ove mrtve životinje.

“Opština je dužna da osigura rovokopač, i svi troškovi uklanjanja idu na njen račun. Pomoći ćemo i domaćinu koliko je to u našoj moći. Samo ukoliko su krave zaražene, sa dokazom o tome isplaćuje se šteta u iznosu od 30 odsto – izjavio je Zoran Despotović, član Opštinskog vijeća zadužen za poljoprivredu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79