Stojanović otkrio: Schmidt je na primjeru Kohla pojasnio Lendi zašto SDA može biti opozicija

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović kazao je na konferenciji za medije za vrijeme sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da će OHR, ukoliko ostavi ovakvu situaciju u FBiH, sebe u potpunosti diskreditirati za sve naredne intervencije.

– Imamo većinu u tri kluba da nije Schmidt reagovao. Ostaviti nas u ovoj situaciji, a reći svima da su nas odblokirali, je diskreditacija međunarodne zajednice i kancelarije visokog predstavnika – kazao je Stojanović.

Ističe da je na jučerašnjem razgovoru, kada je potpredsjednik FBiH Refik Lendo pokušao visokom predstavniku Christian Schmidt da objasni da SDA ima najviše glasova, visoki predstavnik mu dao primjer iz Njemačke kada je Helmut Kohl sa svojom strankom na izborima imao 48,5 posto glasova, a na kraju je ostao u opoziciji.

– To je odgovor Lendi i s moje strane, da broj glasova na izborima ne znači vlast nego 51 posto u Parlamentu koji će pratiti buduću vladu, premijera, ministre. Bez te većine vi ne postojite kao vlada ili većina, nema zakona koji nas približavaju Evropskoj uniji ili koji unaprijeđuju život u BiH i zato pozivam Gratza, DF i SDA, neka donesu nove potpise parlamentarne većine i odblokiraju proces ili neka nas ne koče u onome što smo prezentirali javnosti više puta u oba doma – zaključio je Stojanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79