Stoltenberg: Pomoći ćemo Gruziji i BiH jer su u opasnosti od ruskog uticaja

Završen je vanredni samit lidera NATO-a u Briselu. Prisutnima se obratio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Idući samit će se održati u junu u Madridu.

– Ukrajinci se bore za slobodu i budućnost. Mi smo uz njih. Predsjednik Zelenski obratio nam se strastvenom porukom zahvalivši na pomoći i istaknuvši važnost dodatne vojne pomoći – rekao je Stoltenberg.

U toku svog obraćanja javnosti, glavni sekretar NATO-a se osvrnuo i na broj američkih vojnika koji se nalazi na tlu Evrope.

– Više od 100 hiljada američkih vojnika se nalazi na teritoriji Evrope, te pomažu NATO savezu. Danas su se NATO lideri složili da se moramo suočiti sa novom sigurnosnom situacijoim. Imati ćemo više naših trupa u istočnom dijelu Evrope.

Na moru ćemo imati podmornice i veliki broj borbenih brodova koji će tamo biti kontinuirano.

Danas smo se dogovorili da Ukrajini pošaljemo dodatnu vojnu pomoć, koja uključuje zaštitu od sajber napada te slanje dodatne opreme za odbranu od hemijskih napada. Ovo uključuje potrebne treninge za njihovu vojsku i medicinsku pomoć.

U isto vrijeme imamo odgovornost da osiguramo da konflikt ne eskalira još više. Složili smo se da moramo podržati ostale države koje su u opasnosti od ruskog uticaja a to su Gruzija i BiH – rekao je Stoltenberg.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79