STOTINA RADNIKA GIKIL-A ISPRED ZGRADE VLADE: NEĆEMO DOZVOLITI GAŠENJE FABRIKE

Kao što je i najavljeno na ranije održanom skupu podrške opstojnosti GIKIL-u, radnici ove kompanije stigli su u Sarajevo pred zgradu Federacije BiH gdje će danas održati veliki protestni skup. To je, ranije su rekli, jedina adresi koja može spriječiti potpuno obustavljanje rada GIKIL-a d.o.o. Lukavac i gubitak na hiljade radnih mjesta. 

Sindikalna organizacija “Global Ispat Koksne Industrije” (GIKIL) Lukavac poziva donosioce političkih odluka da ne dozvole zatvaranje GIKIL-a, “jedne od najperspektivnijih kompanija u Bosni i Hercegovini”.

– S obzirom na sva dešavanja u našoj kompaniji, koja se odlukom Federalne inspekcije nalazi pred samim vratima zatvaranja, sve vas koji svojim politikama odlučujete o sadašnjosti i budućnosti zemlje želimo da upitamo: zašto šutite dok se GIKIL gasi? Svi vi učestvovali ste u različitim donošenjima odluka u vlasti i mimo vlasti ili niste radili ništa što ste trebali radititi, napravili ste isti rezultat. GIKIL se gasi, gospodo, da vas informiramo, ukoliko od izbornih i postizbornih stranačkih obaveza niste stigli da upratite, te i vas pozivamo na odgovornost. Tužilaštvo, sudstvo, inspekcije, vlade i ministarstva, upravljačke strukture GIKIL-a (Upravu, Nadzorni odbor, Skupštinu Društva) prozvali smo nebrojeno puta, ali je vrijeme da se čuje i vaš glas i da se vidi vaše djelo kako bi ova kompanija nastavila da radi – kaže se u saopćenju Sindikata GIKIL-a.

Kako javlja naša novinarska s lica mjesta, stiglo je oko 700 radnika. Osim što traže odlaganje odluke za 100 dana kako se ne bi stavio ključ u bravu, očekuju da će ih danas primiti premijer Vlade FBiH. Ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, najavljuju mirne proteste.

Pred zgradom Vlade je i dosta penzionisanih radnika. Kažu kako pojedinci svjesno žele uništiti fabriku jer imaju lične interese. Zahtijevaju od inspektora da dođu uGIKIL i provjere šta se sve radi.

– Nećemo dozvoliti gašenje fabrike. Ne želimo ni misliti šta bi se desilo sa 1000 radnika – poručuju okupljeni radnici. 

(Hayat / Foto: Hayat)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79