Stotine građana iz BiH dolaze na proteste: Evo šta kažu o skupu u MUP-u KS

U Sarajevu se sutra pred zgradom pravosudnih institucija očekuje dolazak nekoliko stotina građana iz više gradova Bosne i Hercegovine. Dolazak autobusa najavljen je iz Velike Kladuše, Lukavca, Banje Luke, Tuzle… a susret je zakazan za 11.55 sati.

Protesti su najavljeni nakon što je u medijima objavljen video snimak o umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije u korupcijsku aferu „Potkivanje“.

Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Suvada Kuldija u razgovoru za Radiosarajevo potvrdila je da se očekuje okupljanje građana, ali da zvaničan zahtjev nije zaprimljen.

„Da i dođe ovog trenutka, to bi bilo kasno. Mi smo iz medija saznali za skup, tako da ćemo kao i svaki put do sada poduzeti aktivnosti da on prođe bez narušavanja javnog reda i mira“, kazala je Kuldija.

Ona je potvrdila za naš portal da je Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, MUP-u KS uputio zahtjev za vanskim osiguranjem Suda BiH.

„Zahtjev je stigao i na pripadnicima MUP-a KS je zadatak da ga obave na najbolji mogući način“, dodala je Kuldija.

Dolazak u Sarajevu sinoć su najavili i članovi grupe Pravda za Davida koji se bore za istinu o smrti mladića Davida Dragičevića, kao i porodica likvidiranog mladića Dženana Memića.

Ovaj skup su još ranije u Beču najavili Davor Dragičević i Muriz Memić, roditelji mladića, koji su pozvali sve građane Bosne i Hercegovine, posebno roditelje, da dođu u glavni grad BiH na protest.

Kako je najavio Muriz Memić bit će zatražena ostavka Milana Tegeltije, ali i svih članova VSTV-a koji su podržali izbor Dalide Burzić za sudiju Suda BiH, i pored toga što je protiv nje podnesena krivična prijava i pokrenut disciplinski postupak zbog slučaja „Dženan Memić“.

„Krajnje je vrijeme da i u Sarajevu izvršimo neki vid pritiska koji vršimo više od 420 dana u Banjoj Luci, ali nemamo odgovor šta se to dešava“, kaže je u ponedjeljak navečer Ozren Perduv, iz grupe Pravda za Davida, dodajući da je iz Banje Luke organiziran prijevoz za Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79