Stotine ljudi na protestima zbog smrti porodilje Azre i njene bebe

Bila je ovo prilika prvenstveno da se podsjeti na još uvijek neriješen tragičan slučaj koji se nedavno desio u KB u Bihaću, gdje je prilikom poroda umrla mlada majka Azra Bećirspahić i njeno tek rođeno dijete.

Neformalna grupa građana iz Bosanskog Petrovca, koji su bili i organizatori ovog protesta, naglasili su da je osnovni cilj da se više ovakve tragedije nikad ne dese.

Prilika je ovo bila i da se javno pruži podrška svim porodiljama da ispričaju svoja iskustva, te da se naglasi važnost što hitnijeg usvajanja inicijative, koja je već upućena prema nadležnim institucijama, kako bi se omogućila pratnja svakoj porodilji u svim zdravstvenim ustanovama Kantona.

– Ovim protestom želimo da ukažemo na nasilje koje žene doživljavaju tokom trudnoće, pri samom porodu, ali i nakon poroda. Veliki je broj žena koje su sa nama podijelile svoja iskustva iz porodilišta širom Bosne i Hercegovine, a mnoge od njih su doživljavale različite vrste diskriminacije i nasilja u medicinskim ustanovama, od strane zdravstvenog osoblja, te je porođaj za njih bio traumatično iskustvo – poručeno je.

Oni traže krivca za smrt porodilje i njene bebe koja se desila 17. marta. Inače, istraga o Azrinoj smrti još traje, a sprovode je Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79