Stotine migranata lutaju minskim poljima Plješevice

Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, spisak je želja migranata s kojima smo jučer razgovarali na Plješevici, u Pršinim uvalama.

Sve su to zemlje u koje migranti žele. Došli su na prag Evropske unije. I sada slijedi finale. Finalni game.

Treći pokušaj

– F**k Croatia! F**k police – najjednostavnije su psovke koje migranti izriču na svakom koraku za hrvatske graničare, piše Avaz.

Nakon zatvaranja kampa Bira u centru Bihaća, po šumama Plješevice i periferije Bihaća stotine je migranata. Lutaju minskim poljima čekajući svoju priliku za prelazak u Hrvatsku.

– Moje prijatelje je policija vratila s granice s Italijom ovdje, u Bihać. Sve su izgubili, novac, mobitele, sve. I sada ne mogu ući ni u kamp jer je zatvoren – prepričava jedan migrant iz Afganistana.

Opasne šume

Graničara BiH nismo sreli. Nijednog. Šuma je to, ko će fizički super spremne migrante juriti po šumama “gdje su vuk i medo domaćini, a mine posijane na svakom metru”?

– Ovo nam je treći pokušaj ulaska u Hrvatsku – pričaju Pakistanci koje smo sreli na jednoj od ruta na Plješevici.

Traže cigareta. Vode.

– Ne želimo ostati ovdje, ne želimo ostati u Hrvatskoj. Naša budućnost je Francuska, Belgija… – govore migranti.

Sigurno ih još stotine lutaju opasnim šumama Plješevice.

Izmjestiti ih iz gradskih sredina

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, kazao je jučer da se pri rješavanju problema migrantske krize moraju poštovati hijerarhija i državne institucije.

Saglasan je s vlašću u USK da je migrante potrebno izmjestiti iz gradskog jezgra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79