Stotine osoba u BiH pod nadzorom zbog korone: Nema novih oboljenih!

Stotine osoba u BiH pod nadzorom zbog korone: Nema novih oboljenih!


Svi zaraženi pacijenti su iz RS-a. Dva iz Banje Luke, a jedan iz susjedne Općine Čelinac. U RS-u nema novih potvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom, potvrdio je gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, te dodao da je zdravstveno stanje oboljelih stabilno.

Ono što su naše informacije je da se svi oboljeli nalaze u dobrom zdravstvenom stanju, odnosno da je čak od strane nadležnih ljekara postoji razmišljanje o brzom puštanju kući u skladu naravno sa medicinskim propisima i protokolima, kako ne bi ugropzili bilo koga drugog – kaže Radojičić.

Pod zdravstvenim nadzorom u RS-u trenutno je 221 osoba koja je doputovala iz područja zahvaćenim ovim virusom, dok je u Federaciji prema informacijama ministarstva zdravstva Federacije BiH pod nadzorom 259 osoba. Kontrolni organi, inspekcijske službe i komunalna policija konstantno su provodile higijenske mjere u koje su naložene, kao jedan vid preventive.

Radojičić je poručio da razloga za paniku nema, a dokaz tome je kaže i manji broj lica koji se javljaju u domove zdravlja.Međutim, situacija je osjetljiva i mora se pratiti.

Situacija je osjetljiva, mora se pratiti konstantno. Mogu da dođu, pojave se novi izvori, znate da u komšiluku u zemljama iz regiona raste broj oboljelih i dalje. Broj ne opada. Mogu se pojaviti i novi donosioci na našem prostoru, zbog toga se situacija mora konstantno pratiti.

Situacija se prati u cijeloj BiH. Studentica iz Italije koja je došla u Sarajevu i na KCUS bila zadržana zbog sumnjvih simptoma nema korona virus. Još uvijek se čekaju rezultati testiranja osobe koja je primljena u KC u Banjoj Luci, a koja je došla iz Italije iz dijela gdje je korona virus zastupljen, potvrdila je direktorica doma zdravlja dr. Nevena Todorović.

Rezultati testiranja se očekuju, u nekom kraćem periodu, koliko smo mi u toku sa kliničkim centrom. Pacijent je stabilan što se njegovog zdravstvenog stanja tiče,što je najvažnije izolovan je. Dalje se vrši epidemiološko anketiranje i nadzor nad svim licima koja su bila s njim u kontaktu.

Istakli su i da nema razloga za obustavom nastave, prekidom vrtića i zabranom okupljanja. Svi učenici osim razreda u kojem je boravio zaraženi dječak iz O.Š. „Branko Ćopić“ u Banjoj Luci od ponedjeljka će ponovo krenuti redovno na nastavu. U školi su izvršene mjere dezinfekcije, a održan je i sastanak sa savjetom roditelja škole. Kolege zaraženog dječaka upućene su na kućno liječenje, odnosno u kućnu izolaciju i pod nadzorom ostaju 14 dana. Radojičić kaže da su svi telefonom dobili uputstva šta znači kućna izolacija te o istoj dobili rješenje. Rješenje o kućnoj izolaciji izdaje republički zdravstveni inspektor prenosi Hayat.

Moguće je da još uvijek svi nisu dobili rješenja u pisanom obliku, ali svi đaci i nastavnici koji su bili u kontaktu s oboljelim dječakom dobit će rješenje o kućnoj izolaciji – navodi Radojičić.

Svi se moraju pridržavati rješenja, a ukoliko ga budu kršili čine prekršaj, koji ima kaznene odredbe. Radojičić kaže kako je važno pridržavati se izolacije, kako ne bili potencijalni prenosilac bolesti nekom drugom.

Stanovnici i pravna lica su vrlo ozbiljno shvatile sve preporuke, kaže Radojičić i dodaje kako su u ovom momentu svi domovi zdravlja i sve službe spremne odgovoriti na situaciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija