Stotine Sarajlija uz epidemiološke mjere se oprostili od Balaševića (FOTO)

Nekoliko stotina građana Sarajeva okupilo se večeras na platou Skenderija da zapale svijeću i oproste se od legendarnog Đorđa Balaševića.

Uz suze, stihove i taktove hitova legendarnog Novosađanina Sarajlije su palile svijeće, pisali oproštajne poruke, ostavljali ruže i plišane igračke. Održan je mini koncert, a na gitari su kasnije osvirani neki od njegovih nezaboravnih hitova.

Oproštajni skup organizovala je Aida Feraget, a večeras je otkrila zašto je skup organiziran na Skenderiji.

“Njegov prijeratni, poslijeratni koncert bio je tu u Skenderiji, a dvorana nosi ime Mirze Delibašića, njegovog prijatelja. Ovo je pomen i oprost od Balaševića. Nema tu definicije. Veliki prijatelj mi je bio, prijatelj ovog grada i svake normalne osobe. Jako sam ga voljela”, kazala je.

Feraget se prisjetila vremena kada je radila u UNHCR-u i kada joj je traženo da smisli događaj koji će privući sve. Istakla je kako joj je tada jedini prijedlog bio Balaševićev koncert.

“Kada me tadašnji šef Kanađanin pitao ko je, rekla sam pjevač iz Srbije, on mi je rekao nemoj mi to raditi i onda smo mu prevodili pjesme, kroz objašnjenje šta je pisac htio da kaže. Bilo je predivno i trebalo je to ovom gradu“, dodala je.

Feraget opisujući te dvije noći, ističe da je to bila energija koju nikad ranije, a ni kasnije nije osjetila.

“Skenderija je preuzela od njega pjesmu ‘Samo da rata ne bude’ i njemu ništa nije bilo jasno: da Sarajevo s toliko žara pjeva tu pjesmu nakon četiri godine opsade. Bio je presretan“, zaključila je.

Bh. kantautor Haris Abdagić bio je na oproštajnom okupljanju na platou skenderije.

“Đorđe Balašević je najveći kantautor svih vremena na ovim prostorima. Bio sam na svakom njegovom koncertu, nisam imao čast da ga upozna iako sam to silno želio. Govorio sam supruzi da će joj Balašević pjevati za 10 godišnjicu te sam obećanje ispunio na koncertu 2018. godine”, kazao je.

Jedan poštovalac lika i djela Balaševića kazao je da je ovo nenadoknadiv gubitak. Đole je nešto najbolje što je region imao, jedan od onih čiji je odlazak pogodio sve.

Na skupu je bila i jedna Beograđanka koja je kazala da je nažalost povod je izuzetno tužan, sjećamo se našeg dragog Đoleta.

“Večeri i večeri smo provodili slušajući njegove pjesme. Drago mi je da sam trenutno u Sarajevu, da mogu Beograđanima prenijeti koliko su Balaševića voljele i poštovala Sarajlije. On je bio jedan veliki kozmopolit, održao je prvi koncert poslije rata u Sarajevu”, izjavila je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79