Stotinu penzionera okupilo se na Trebevićkoj žičari, Ajnadžić im poklonio besplatnu vožnju

Dok epidemolozi i ljekari širom svijeta, pa i u našoj zemlji, pozivaju na suzdržavanje od okupljanja zbog novog širenja koronavirusa, najugoroženija kategorija stanovništva okupila se danas na Trebevićkoj žičari.

Stotinu penzionera i penzionerki stiglo je na žičaru kako bi iskoristilo svoju besplatnu vožnju koju im je danas poklonio načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, inače kandidat SDA na Lokalnim izborima u BiH.

Besplatne karte za vožnju žičarom i obilazak Trebevića osigurani su za članove dva centra za zdravo starenje Općine Centar, a u organizaciji udruženja “Zdravo živi, sretno stari”. Stoga su brojni penzioneri iskoristili ovu priliku, ali i sunčan dan, piše Klix.

Iako su okupljeni uglavnom nosili zaštitne maske, fizičku distancu bilo je nemoguće držati. Gužve i dugi redovi na polaznoj stanici, ali i ispred gondola današnji su prizori sa Trebevićke žičare. Da situacija bude još gora, riječ je o okupljanju starije populacije, inače najugroženije kategorije stanovništva u slučaju širenja koronavirusa.

Iz Općine Centar saopćili su da je cilj podrške današnjoj aktivnosti bio da se svim zainteresovanim građanima treće životne dobi omogući izlazak u prirodu i na čist zrak.

“Imajući u vidu složenu epidemiološku situaciju i u nastojanju da se ispoštuju sve mjere Kriznog štaba, penzionerima su ranije podijeljeni vaučeri za prijevoz žičarom kako se ne bi nepotrebno zadržavali kupujući karte na prodajnim mjestima i na taj način stvarali redove, odnosno veće grupe. Penzioneri su prije odlaska upoznati o pravilima koja je izdalo preduzeće koje upravlja žičarom, a odnosi se na broj putnika u kabini koji je zbog epidemije koronavirusa smanjen”, navode iz Općine Centar.

Međutim, kao pojašnjenje za masovno okupljanje pred žičarom iz Općine Centar navode kvar i zastoj na žičari, što je, kako kažu, dovelo do veće koncentracije putnika na polaznoj stanici.

“Istovremeno, napominjemo da su penzioneri dobili upute o obaveznom nošenju maski i držanju distance. Naglašavamo da Općina Centar na Trebeviću nije organizovala nikakav skup, niti druženje, već isključivo uslove za izlazak penzionera na planinu s ciljem šetnje i provođenja vremena na čistom zraku. Penzioneri se s Trebevića neće vraćati zajedno, posjeduju vaučere koji im omogućavaju povratak u bilo kojem trenutku dana i njihov ostanak na planini nije vremenski ograničen, već je stvar slobodnog izbora svakog pojedinca”, zaključili su u saopćenju.

Podsjetimo i da je prema novim epidemiološkim mjerama u Kantonu Sarajevo dozvoljeno okupljanje do 60 osoba na otvorenom prostoru te 30 osoba u zatvorenom prostoru. Ova mjera zasigurno danas nije ispoštovana na Trebevićkoj žičari, ali niko zbog toga nije sankcionisan.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79