Strabag dobio arbitražu: Elektroprivreda BiH mora platiti milionsku odštetu

Austrijski Strabag dobio je arbitražni postupak pred Međunarodnim arbitražnim sudom protiv Elektroprivrede BiH, saznaju Vijesti.ba.

Kako je otkrio izvor ovog portala, presuda je takva da je Elektroprivreda BiH izgubila po svim tačkama spora te će Strabagu morati isplatiti višemilionsku odštetu. Prema ranijim navodima iz medija, nezvanično se govorilo o iznosu od oko 40 miliona KM.

Podsjetimo, postupak arbitraže Strabag je pokrenuo pred Međunarodnim sudom za arbitražu (ICC) zbog neispunjavanja ugovora u vezi sa izgradnjom hidroelektrane Vranduk. Ugovor s konzorcijem Strabag potpisan je početkom 2016. godine, ali je, nakon pripremnih radova i najave izgradnje, došlo do obustave radova, nakon čega je Strabag najavio pokretanje arbitraže.

Ugovor vrijedan preko stotinu miliona KM obuhvatao je izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon postrojenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79