Strah od novog soja virusa iz Velike Britanije: U Njemačkoj već haos, na aerodrome donose krevete

Otkriće novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji i njegovo brzo širenje, uplašilo je brojne zemlje Evrope, koje su već u nedjelju preduzele određene mjere.

Mnoge zemlje već su donijele odluke o privremenoj suspenziji aviosaobraćaja sa Ostrvom. Posebnu zabrinutost izazvalo je upozorenje da je “novi soj virusa van kontrole”.

I Njemačka je uvela nove mjere za putnike iz Velike Britanije. Putnicima koji do stupanja na snagu zabrane slijetanja avionima iz Velike Britanije doputuju u Njemačku bit će ponuđen korona test, koji je obavezan za strane državljane, i ukazano na postojeća pravila o karantinu pokrajina.

– Znamo koje neprijatnosti nastaju putnicima zbog ovih mjera, posebno u vrijeme božićnih putovanja. Svi partneri rade na tome da omoguće siguran ulazak u zemlju, a ujedno i da ne nanose velike probleme putnicima – navodi se u saopćenju.

Nova mjera izazvala je haos na njemačkima aerodromima, jer putnicima nije omogućeno da napuste aerodrom dok ne dobiju rezultat testa. Na nekim aerodromima su “u tranzitu”, postavljeni kreveti.

Hrvatska se u nedjelju navečer priključila evropskim zemljama koje su prekinule zračne veze s Velikom Britanijom.

Hrvatska će iz opreza privremeno obustaviti putnički zračni promet iz Velike Britanije na 48 sati dok se ne preciziraju informacije o mogućem novom soju virusa. Zabranu su ranije u nedjelju uvele Francuska, Irska, Austrija, Bugarska, Nizozemska i Italija.

Zabranu bi mogla uvesti cijela Evropska unija, jer traju konsultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom. Britanska vlada odlučila je od nedjelje uvesti stroge mjere za London i jugoistok Engleske, pogodivši time planove o božićnim okupljanjima, kako bi pokušala suzbiti širenje zaraze pripisano novom soju koronavirusa.

Izvan Velike Britanije, nekolicina slučajeva je prijavljena u Danskoj (9) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Ta UN-ova agencija ističe da je novi soj po prvim informacijama “mogao biti zarazniji”, ali da nema “nijednog dokaza o promjeni težine bolesti”, premda se to još istražuje.

WHO će pružiti više informacija čim bude imao “jasniju sliku o osobinama novog soja”, rekla je glasnogovornica WHO-a za Evropu prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79