Strahote u Mariupolju: Djeca pila kišnicu iz lokvi da bi preživjela

 

Koliko je situacija u ukrajinskom Mariupolju teška govori i to da su djeca primorana da piju kišnicu iz lokvi kako bi preživjela.

Stanovnica ovog grada, imenovana kao Julija, istakla je da djeca moraju piti kišnicu. Julija i njene tri kćerke tokom agresije Rusije se skrivaju u podrumu. One su među brojnim stanovnicima Mariupolja koji nemaju vodu, hranu, toalet i struju. To su samo neke od strahota rata.

Prema Julijinim riječima, dnevno za troje djece imala je jednu posudu supe i jednu čašu vode. U jedan od podruma je otišla sa kćerkama nakon što joj je kuća uništena. Uslovi su užasni i jedva preživljavaju.

“Kada bi kiša počela padati mogli smo piti kišnicu i voda je bila tako ukusna. Našli smo posude koje su se punile kišnicom”, rekla je Julija za BBC.

Prije nego što bi krenula po vodu, kćerke je sakrivala. Sve je to činila usljed teških oružanih borba, pješačeći i do tri kilometra. Jedna njena kćerka ima 11 godina, druga šest, a treća tri godine. Zdravstveno stanje šestogodišnjakinje je bilo pogoršano, a Julija lijekove nije mogla pronaći.

“Imala sam novca, ali nisam mogla ništa kupiti, jer nigdje ničega nije bilo. Sve je polomljeno, opljačkano i uništeno”, kazala je.

Juliji pokušava pomoći prijateljica iz djetinjstva Natalija Roberts koja je sa suprugom Dewijem prije pet godina iz Ukrajine došla u Vels. Julija, čiji se suprug bori protiv ruske agresije, i Natalija su od početka rata svakodnevno u kontaktu. Julijina majka i očuh su izbjegli iz Ukrajine i trenutno žive s Natalijom. Cilj im je da cijela porodica dođe u Vels.

Lučki grad Mariupolj je od marta pod ruskom opsadom, a otpor pruža nekoliko stotina ukrajinskih vojnika koji se nalaze u velikoj čeličani Azovstal koja se nalazi u južnom dijelu grada.

Rusi su potpuno blokirali tvornicu, ali još nema jasnih naznaka da li će pokušati sukobiti se s Ukrajincima unutar same tvornice.

Ukrajina je optužila Rusiju da je i u ovom gradu počinila teške ratne zločine. Navode da je ubijeno najmanje 20.000 civila. U Mariupolju se trenutno pod opsadom nalazi više od 100.000 ljudi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79