Strahujemo od scenarija iz maja 2014!

Zbog obilnih padavina, snijega koji se otapa, brojne bh. gradove pogodile su poplave, a situacije su podsjećale na kobnu 2014. godinu i majske poplave koje još nisu, niti se mogu zabraviti.

Povećani vodostaji

Na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usljed obilnih padavina najkritičnije je u Zenici, Visokom i Kaknju, navodi se u izvještaju Civilne zaštite (CZ) ZDK.

Nivo rijeke Bosne u Zenici u 14 sati iznosio je preko četiri metra, a povećani vodostaji rijeka, njenih pritoka i bujičnih potoka izazvali su probleme u brojnim naseljima.

Prema posljednjim informacijama iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), glavni vitalni putevi (magistralni put M-17 i autoput A1, op.a.) su prohodni, piše Avaz.

⁃ Trenutno je najkritičnije na području Nemilskog sliva, međutim, na sreću, po posljednjim informacijama kojima raspolažemo, nema žrtava niti evakuacija – kaže dežurni službenik u Operativnom centru MUP-a ZDK.

Trenutno je prekinut saobraćaj na regionalnom putu Kakanj – Zenica, u mjestu Malješ, gdje se izlila rijeka Bosna, a vozači, zbog blokade ovog puta, koristie autoput A1.

Podsjetimo, upravo je u Zenici i Kaknju proglašeno stanje prirodne nesreće. U zeničkom naselju Bistričak, vodena bujica odnijela je dio puta koji je rekonstruiran nakon majskih poplava. Zbog loše odrađenog posla, brojni mještani Bistričaka su ogorčeni.

Dio sela Vukotići i Jastrebac, kako smo ranije objavili, je odsječen i putna komunikacija je u potpunosti blokirana za ova mjesta.

Dramatično je bilo i u Željeznom Polju, gdje su brojni mještani, koji još strahuju sa svakim većim padavinama zbog majskih poplava, odmah krenuli u akciju da bagerima sprečavaju povećane vodostaje.

Tri klizišta

Na području Zenice zabilježena su tri klizišta, dva u Lašvi kod Zenice i jedno u Vukotićima. U Ričicama kod Zenice, mještani se prevoze bagerima.

U naselju Rujev Do poplavljeno je nekoliko stambenih objekata i jedan automobil, a mještani su ostali.bez vode.

Usljed tradicionalnih plavljenja podvožnjaka u Blatuši, još uvijek NN Zeničanka zaglavila se danas sa automobilom u poplavljenom podvožnjaku.

Dramatični prizori zabilježeni su u Tetovu kod Zenice, gdje su se mještani međusobno pomagali i evakuirali. Poplavljeno je 40-ak kuća, ostali su bez struje. Za sve krive začepljeni kolektor “ArcelorMittala”.

I u ostalim naseljima na području Zenice, poput Baiba, Gornje Gracanice, Orahovice, Koprivne, Gornje Zenice…, kritična je situacija. Mještani svih naselja pogođenih poplavama su jednoglasni: Strahujemo od scenarija iz maja 2014., bojimo se zaspati!

Uprkos činjenici da je kiša prestala padati, pred mještanima je, kako su nam kazali, besana noć.

Prekinuta nastava u Nemili

Zbog obilnih padavina, koje su prekinule putnu komunikaciju između pojedinih sela nemilskog sliva, ugrožene sigurnosti stanovnika, naročito djece, prekinuta je nastava u Osnovnoj školi “Ćamiil Sijarić” u ovom naselju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments