Štrajk prosvjetara u HNK zabranjen od strane Suda: Nastava počinje u ponedjeljak

Štrajk prosvjetara u HNK zabranjen od strane Suda: Nastava počinje u ponedjeljak


Mostarski Općinski sud izdao je privremenu mjeru kojom se zabranjuje štrajk prosvjetnih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, čime je osiguran početak nastave u ponedjeljak.

Prosvjetni radnici, koji su u srijedu stupili u generalni štrajk zbog nezadovoljstva ponudom Vlade HNK o povećanju plaće za 5 posto, morat će prekinuti štrajk i vratiti se u učionice.

Vlada HNK, predvođena premijerkom Buhač, izrazila je razumijevanje za zahtjeve prosvjetara, ali istaknula odgovornost prema financijskoj stabilnosti kantona.

“Kao vlada, odgovorni smo za ukupnu stabilnost budžeta i ne smijemo ugroziti financijsku sigurnost,” naglasila je Buhač.

Ministar obrazovanja Adnan Velagić izjavio je da su prosvjetni radnici u HNK već na nivou prosječnih primanja u Federaciji BiH, s dodatkom da će ponuđeno povećanje od 5 posto pozicionirati HNK na četvrto mjesto po visini plaća u Federaciji.

“Napravili smo korak naprijed, ali moramo ostati čvrsti u odluci da ne ugrozimo budžet,” dodao je ministar Velagić, apelirajući na sindikate da preispitaju svoje zahtjeve u svjetlu trenutne situacije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija