Štrajk u Mostaru: Poštari traže više plaće i zaustavljanje mobinga

Uposlenici „Hrvatske pošte“ (HP) Mostar jutros su ispred glavne pošte u Mostaru održali štrajk upozorenja.

Osnovni razlog zbog kojeg su se radnici ovog preduzeća odlučili na ovu svojevrsnu pobunu, kako je novinarima rekao Tomislav Erić iz Nezavisnog sindikata HP-a, jesu niske plaće, čiji se iznosi godinama ne mijenjaju.

– Iz Uprave su jučer objavili kako su naše plaće više od 1.100 KM. Evo, pogledajte moju za 2018., moja plaća sa 26 godina staža je 10.374 KM. Kada to podijelite sa 12 mjeseci, to nikako nije 1.100 KM, matematika je jasna – rekao je on.

Drugi razlog je, dodao je, pritisak i mobing na mnogim mjestima. Nakon što su to uoči štrajka iznijeli direktoru, on je ostao začuđen. Kazao je i da je jučer cijeli dan trajao pritisak na članove Sindikata da ne održe štrajk upozorenja.

Odbacio je i navode iz Uprave o tome da je njihov Sindikat neprezentativan te da je štrajk nelegalan.

Radnici su, također, kazali da su se na štrajk odlučili i zbog loše organizacije poslova, pogotovo otkad je uvedena usluga brze pošte.

– Čim neko od nas ode na bolovanje, nastane haos – rekao je Erić za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79