Stranački lobij uništava namjensku industriju: Binas i Zrak čekaju smjenu direktora

Vlada F BiH sutra će raspravljati o stanju u namjenskoj industriji čije stanje oslikavaju protesti radnika u bugojanskom Binasu i sarajevskom Zraku. Sindikati traže smjenu uprave u obje kompanije, a prema saznanjima Patrije za sada je izvjesno da će sutra biti smijenjen direktor Zraka Ismo Hebibović.

Piše: Ernad Metaj za NAP

– Ja mislim da je to pogrešno jer Ismet Hebibović je jedini čovjek koji prema mom mišljenju Zraku može donijeti posla. To je pravi menadžer. Ja sam to rekao i ministru Džindiću, ali neka oni rade šta misle da je ispravno, za Patriju je rekao predsjednik Nadzornog odbora Zraka Tajib Delalić.

Radnici Zraka direktora menadžera nisu vidjeli od 2. jula ove godine. Delalić nam kaže da je bio na godišnjem odmoru, a da je sada na bolovanju. Do direktora Zraka je nemoguće doći, baš kao i do direktora Binasa Enesa Memića koji je ovih dana protest radnika neuspješno pokušao prekinuti pozivom policije. Ako su informacije Patrije tačne Memić još uvijek uživa zaštitu SDA, posebno potpredsjednice F BiH Melike Mahmutbegović koja oko Binasa češće od njega istupa u javnosti.

– Ja imam informaciju da će biti smijenjena oba direktora, i Binasa i Zraka. Ali vidjećemo, mi od tih zahtjeva ne odustajemo, posebno jer vjerujemo da se smjenom uprave mogu pokrenuti stvari u interesu radnika. Ovi direktori ne rade, a u Zrak treba da uđe SIPA, rekao nam je Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca u FBiH.

Sindikat Zraka traži i smjenu Nadzornog odbora koji se tvrde ponašao isključivo kao advokat direktora. Neozbiljnim smatraju one koji krivca mogu tražiti u radnicima kojima se duguju tri plaće, tri topla obroka, a doprinosi nisu uplaćeni od 2017. godine.

– I tada je novac osigurala Vlada FBiH. U međuvremenu se na čudan način prodalo zemljište ŽGP-u koje je bilo pod hipotekom i to za iznos ispod tržišne vrijednosti. Prema našim informacijama 1,7 miliona nikad nije naplaćeno, a kada smo direktora pitali kako je to moguće, odgovor je bio „iz nekog razloga“, rekao nam je Emir Kominlija, predsjednik Sindikalne organizacije Zraka.

Za Patriju predsjednik NO Tajib Delalić nije želio govoriti o ŽGP – u pravdajući se da je to bilo prije njega. On i dalje upire prstom u radnike kao krivce tvrdeći da u Zraku postoji organizovana grupa neradnika koji opstruiraju svaki pokušaj da se firma izvuče iz krize. Vjeruje da u Zraku može biti prosperiteta i negira navode radnika da Nadzorni odbor i direktor firmu vode u stečaj.

– Šta će biti sa Zrakom odlučit će Vlada FBiH. Oni imaju sve podatke o poslovanju. Mi smo u proteklom periodu rješili probleme sa firmama koje su po raznim osnovama koristile zemljište i objekte Zraka, neki čak nelegalno i to izgleda ne odgovara ni radnicima, rekao nam je Delalić.

Predsjednik sindikata Kominlija takve tvrdnje smatra neutemeljenim i poziva NO da pozove policiju i istražne organe da poduzmu radnje protiv radnika ako za to ima osnova. S druge strane očekuje i da SIPA i FUP konačno uđu u Zrak.

– Neka provjere kako je izdata proizvodna hala za skladište. Kako je nestalo 2.500 kvadrata koji se nenaplaćuju i kako se zakupcu vraća 50 posto sredstava, neka nam svima objasne šta je s 200 mašina iz te hale, od kojih je dio nestao, a dio uništen. Ovdje u posljednje vrijeme nikada nije bilo dovoljno posla, mašine su se rijetko palile i mimo protesta, rekao je Kominlija.

Slično je i u Binasu. Umjesto da se pale mašine krečile su se hale. Predsjednik Sindikata metalaca Bajro Helez krivca isključivo vidi u direktoru Enesu Memiću tvrdeći da godinu i po dana ne radi svoj posao. U Binas Memića je dovela SDA, ta stranka kontrolira i Binas. Svoj privatni interes u namjenskoj industriji imaju ministar industrije i premijer Vlade FBiH pa je jasno kako je namjenska industrija postala stranački plijen. Niko ne spori da u obje fabrike postoji potencijal za uspješan rad, ali pitanje je ima li ministar Nermin Džindić i Vlada FBiH plan konačno staviti interese države ispred ličnih i stranačkih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79