Strane internet-kladionice gutaju milione maraka iz BiH

Nakon što je u Hrvatskoj donesena odluka da zabrani i ugasi internet-klađenje stranim kladionicama, provjerili smo kakvo je stanje u našoj zemlji. Ministarstvo finansija Federacije BiH zabranilo je 2016. godine strane internet-kladionice, jer Bosni i Hercegovini ne plaćaju nikakve naknade, poreze i takse.

Ne plaćaju porez

– Zabrana je još na snazi. Zatražili smo od komercijalnih banaka da nam dostave podatke o platnom prometu kad su u pitanju uplate sredstava na račune stranih pravnih lica, koja našim građanima nezakonito omogućavaju online klađenje. Čim smo dobili podatke da postoje fizička lica koja učestvuju u internet-igrama kod stranih priređivača, obratili smo se Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH –saopćili su iz Ministarstva finansija.

No, iako je zabrana na snazi, na to se malo ko obazire i internet-klađenje u stranim kladionicama cvjeta. Na zaradu, igrači ne plaćaju porez pa se procjenjuje da država zbog toga izgubi nekoliko stotina miliona maraka godišnje na ime neplaćenih poreza, piše Avaz.

– Legalno se nijedna transakcija ne može provesti. No, oni koji dobro poznaju tehnologiju, lako zaobilaze zakon i preko takozvanih internet-novčanika uspijevaju da se klade. Potrebno je malo više znanja, jer se ne može direktno iz jednog u drugi novčanik prebaciti novac pa je potrebno više njih – otkrili su nam iz jedne kladionice u BiH.

Stati ukraj

Da apsurd bude veći, nadležne institucije u Republici Srpskoj godinama gledaju kako entitetski budžet ostaje bez golemog novca. U ovom entitetu sasvim je legalno pristupiti stranim internet-kladionicama.

– Morate znati da strane kladionice nesmetano ubiru ogromnu zaradu od naših igrača, na koju ne plaćaju nikakav porez. Pokušaji da se tome stane ukraj uspjeli su donekle u Federaciji, ali je dosta propusta. Domaće kladionice ostaju nekonkurentne na tržištu, jer su strane primamljivije i nude raznovrsnije klađenje – kazali su nam u Udruzi za priređivanje igara na sreću iz Federacije BiH.

Hrvati ostave tri milijarde kuna

Osim u Hrvatskoj, pristup stranim internet-kladionicama namjerava zabraniti još nekoliko evropskih zemalja. Prema procjenama hrvatskog Udruženja sportskih kladionica, strane internet-kladionice godišnje ne plate skoro milijardu kuna direktnih i indirektnih davanja ovoj državi. Upozorili su i da stanovnici Hrvatske stranim internet-kladionicama ostave ukupno skoro tri milijarde kuna godišnje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79