Strani radnici u bh. komšiluku: Umjesto obećanih 1000 eura, dobio samo 50 u 2 mjeseca

Nepalski i indijski radnici suočavaju se s teškim uslovima rada u Hrvatskoj, pokazujući pritom na nedostatak zaštite i iskorištavanje na radnom mjestu. Trojica radnika, Suresh Kumar Sar, Hari Kumar Shrestha i Kiran Kurumboor Krishnan, podijelili su svoja iskustva za Index.hr koja ukazuju na nepravilnosti u tretmanu stranih radnika.

Suresh Kumar Sar, Nepalac, došao je u Zagreb u oktobru prošle godine te prvo radio u Samoboru. Nakon što je preko Facebooka pronašao oglas za posao vozača, kontaktirao je posredničku kompaniju koja ga je spojila s firmom My Way Zg. Dogovorena plata od hiljadu eura te smještaj u hostelu zvučali su primamljivo, no Suresh tvrdi da nikada nije primio platu.

Umjesto toga, dobio je samo 50 eura naknade u dva mjeseca rada.

Isto iskustvo dijeli i Hari Kumar Shrestha, koji je također bio smješten u hostelu u Kozari Boku te nije primio platu već tri mjeseca. Njegov status naglašava činjenica da se oslanja na bakšiš kako bi preživio, dok istovremeno brine o svojoj porodici u Nepalu kojoj ne može poslati novac.

Kiran Kurumboor Krishnan, Indijac, primio je nešto više novca, 600 eura u dva mjeseca rada. Međutim, i on izražava nezadovoljstvo uslovima rada, ističući da su uslovi u kojima živi “nemogući” te da ne prima platu koja mu je obećana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79