Stranka DNS doživjela debakl: Nešić kaže da se konsolidovao i krenuo uzlaznom putanjom

Stranka DNS doživjela debakl: Nešić kaže da se konsolidovao i krenuo uzlaznom putanjom


Jedna od stranaka koje su doživjele potpuni debakl na Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini je Demokratski narodni savez.

Stranka na čijem čelu je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić neće imati odbornike u lokalnim parlamentima u najvećim gradovima u Republici Srpskoj.

Ako počnemo od Banje Luke, vidjet ćemo da je Nešićeva stranka doživjela potpuni fijasko jer je na osnovu do sada obrađenih listića osvojila svega 2,2 posto glasova i kako sada stvari stoje neće imati ni jednog odbornika. Koliko je velik pad te stranke u najvećem gradu u RS-u najbolje pokazuje podatak da je prije samo četiri godine stranka imala 7,09 posto glasova.

Veliki poraz je stranka doživjela i u Prijedoru gdje je i osnovana. Prema dosadašnjim rezultatima osvojila je svega 1,94 posto glasova što znači da neće imati ni jednog odbornika. Vjerovali ili ne, u odnosu na prošle izbore, stranka je u ovom gradu doživjela pad za čak 19 posto jer je prethodno osvojila 21 posto glasova. Tada je bila druga najuspješnija stranka u Prijedoru, odmah iza SNSD-a koji je imao 24,6 posto glasova. Svi ostali su bili debelo iza.

Nešićeva stranka neće imati odbornike ni u Bijeljini, najvećem gradu u Semberiji, jer je na izborima za sada osvojila 2,55 posto glasova. Na prethodnim izborima u ovom gradu DNS je imao 5,6 posto glasova.

DNS neće imati odbornike ni u brojnim drugim mjestima u RS-u kao što su Laktaši, Modriča, Mrkonjić Grad, Kotor Varoš ili Vlasenica.

U većini drugih mjesta stranka je zabilježila sličan rezultat kao i prije četiri godine.

Inače, DNS je 2018. godine bila druga stranka po broju glasova u Republici Srpskoj jer je na Općim izborima osvojila skoro 100.000 glasova. Ispred je bio jedino SNSD. Tada je na čelu stranke bio Marko Pavić koji je sa tog mjesta otišao sljedeće godine kada stranku preuzima Nešić.

DNS je u međuvremenu ostao bez još brojnih istaknutih članova kao što su Nedeljko Čubrilović koji je osnovao stranku DEMOS, pa Milan Radović i Darko Banjac, tadašnji generalni sekretar stranke. Zanimljivo, stranka je nakon izbora 2018. godine imala čak 12 narodnih poslanika u NSRS. Svega dvije godine kasnije zbog brojnih odlazaka spala je na svega pet poslanika.

DNS je zadovoljan sa izbornim rezultatima, a po ukupnom broju glasova zadržao je poziciju kakvu je imao 2022. godine, kazao je za “Avaz” predsjednik ove strane i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić. Kao gradove s najvećom podrškom izdvaja Prnjavor, Istočno Sarajevo, Bratunac i Gradišku.

– S obzirom na sve turbulencije koje smo imali 2022., kada su nam otišli brojni poslanici, ali i sve udare koje smo imali nakon opštih izbora, mogu reći da se DNS konsolidovao i da je krenuo uzlaznom putanjom. U naredne dvije godine do opštih izbora čeka nas veliki rad i nadamo se boljem, vjerujemo u bolji rezultat i on će sigurno biti bolji – dodaje Nešić.

Komentirajući trenutnu situaciju u poplavama pogođenim gradovima, Nešić kaže da je aktiviran mehanizam međunarodne pomoći i da je sva pomoć koja je u ovom trenutku potrebna BiH stigla.

– U ovom trenutku najbitnije je da se organizujemo kako treba, da sve funkcioniše, da ljudi koji su došli da pomognu djeluju u okviru sistema i da vratimo Jablanicu, Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnicu normalnom životu. Zahvaljujem se svima koji su nam pomoć pružili, ali i onima koji su je ponudili ali nama u tom trenutku nije bila potrebna. Prije svega Ruskoj Federaciji, Mađarskoj i mnogim drugima – kaže Nešić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija