Stranka Milorada Pupovca se pravda zbog njegove proslave neustavnog Dana RS

Srpsko narodno vijeće izjavilo je da odlazak predsjednika SNV-a i SDSS-a Milorada Pupovca na proslavu tzv. dana Republike Srpske u Banja Luci, što je osudilo više stranaka, nije imalo politički karakter, već razloge vezane za izbjeglice i humanitarnu pomoć Baniji.

– Sudjelovanje Srpskog narodnog vijeća na subotnjoj Svečanoj akademiji povodom dana Republike Srpske u Banjoj Luci nije imalo politički karakter, niti ga tako treba tumačiti, priopćio je SNV.

SNV dodaje kako njegovo sudjelovanje stoga ne može imati nikakav utjecaj na političke procese u BiH, kao ni na odluke pojedinaca ili institucija, bez obzira na to jesu li takve odluke već donesene ili bi se mogle donijeti.

– Kada bismo bili u situaciji da iznosimo političke stavove u pogledu BiH, oni bi počivali prvenstveno na politici mira i mirovnog sporazuma koji je na snazi, vrijednostima unutrašnjeg dijaloga, uzajamnog priznanja i međunacionalnog pomirenja, naveli su.

Dodali su kako je SNV, kao i druge ključne srpske institucije u Hrvatskoj, nastao na tim vrijednostima prije 25 godina te na osnovi njih dosljedno djeluju i postižu rezultate.

– SNV ima dva dodatna razloga zbog kojih, neovisno o političkoj retorici i unutrašnjim političkim sukobima unutar BiH, za koje bismo voljeli da ih nema, komunicira s institucijama RS-a, naveo je SNV.

Kao prvi razlog naveli su nekoliko desetaka tisuća Srba koji su izbjegli iz Hrvatske tijekom rata, za vrijeme akcija Bljesak i Oluja, te se tamo trajno nastanili.

Drugi razlog je činjenica da su upravo institucije RS-a bile ključne u humanitarnoj pomoći koja se u danima i mjesecima nakon potresa slijevala preko SNV-ove humanitarne akcije “Banija je naša kuća” prema potresom pogođenom stanovništvu, prenosi Fena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79