Stranka Mirsada Kukića: Zelena koalicija SDA – SD – DF pokušava da fotelje ponese kući

Iz Kantonalnog odbora PDA Tuzla saopćili su da je “jednostavno nevjerovatno koliko je zelena koalicija (SDA-SD-DF) ogrezla u zablude u očajničkom pokušaju da njima tako drage fotelje ponesu kući”.

– Nebuloze o državnom udaru koje je plasirao bivši predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović isprva su izgledale smiješne sve do momenta kada je taj isti Vujović zajedno sa bivšim premijerom TK Denijalom Tulumovićem i svega šest bivših ministara pokušao da stvarno izvrši puč koji uistinu liči na državni udar – navode iz PDA.

Stabilno funkcionisanje u 2021. godini

Dodaju da nikada zakonodavna vlast, koja je stub demokratije izabrana direktno od naroda, što je u ovom slučaju Skupština TK, ne može biti suspendovana izmišljenim vanrednim stanjem od bivše izvršne vlasti koju je ista ta Skupština imenovala.

– Skupština TK postoji, nije se desilo nikakvo ratno stanje i ne postoji nikakva izmišljena osnova da bi bivša, neustavna, krnja Vlada dala sebi za pravo da se samoproglasi izvršnom i zakonodavnom i šta sve ne u pokušaju da zadrži tako drage fotelje. Gospoda se pokušavaju igrati države kao u lošem filmu o diktatorima i smišljaju neviđene pravno-političke vratolomije u tom suludom naumu.

Zbog ovog postupka svi navedeni pojedinci krivično će odgovarati a upozoravamo i sve stručne službe i pojedince da učešćem i prisustvom sa istima sebe dovode u situaciju moguće krivične odgovornosti u apsurdnom pokušaju derogiranja najviše zakonodavne institucije TK – Skupštine TK – saopćili su.

Navode i da direktno izabrani poslanici koji čine Skupštinu TK su osnovni stub parlamentarne demokratije i najviši zakonodavni organ kantona, kvorum za održavanje sjednica i donošenje svih odluka kao zakonodavnu većinu čini 18 poslanika.

– Tu se završava svaka daljnja pravna, logička ili politička diskusija i polemika svakome ko razumije ili zna i najosnovnije postulate prava i demokratije.

U petak je demokratska većinska uz kvorum sastava Skupštine TK smijenila bivše rukovodstvo Skupštine i Vladu TK te je deblokirala Tuzlanski kanton. Skupština TK nastavlja da radi u narednoj sedmici a svi oni koji pokušavaju da se igraju samoproglašenih institucija u demokratskom društvu 21. vijeka odgovarat će za pokušaj rušenja ustavnog poredaka i prekoračenja ovlasti.

Tuzlanski kanton će nastaviti stabilno funkcionisanje u 2021. godini predvođen novom koalicijom koja će imenovati novu Vladu TK i donijeti stabilnost i napredak – saopćeno je.

Krivične posljedice

Dodaju da je PDA dio nove koalicije čiji je osnovni postulat vladavina prava i politička i ekonomska stabilnost TK, svih njegovih građana, kao dijela jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

– PDA kao jedna od stranaka nove većine poručuje građanima da mogu mirno spavati, a akterima suludog samoproglašenog projekta samoproglašene bivše neustavne Vlade TK da će biti suočeni sa krivičnim posljedicama svojih radnji – saopćili su iz KO PDA TK.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79