Stranka za BiH i NES će danas morati donijeti konačnu odluku na čijoj su strani

Zastupnički dom Parlamenta FBiH danas će se izjasniti o tome ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici entiteta. Odluke u Zastupničkom domu se donose prostom većinom i glasovi SzBiH i NES-a će biti ključni u tome da li će proći zamisao Trojke i HDZ-a ili rukovodstvo neće biti izabrano.

Nakon što rukovodstvo FBiH u sastavu Lidija Bradara (HDZ), Igor Stojanović (SDP) i Refik Lendo (SDA) nije moglo postići saglasnost o tome ko će bi predsjednik FBiH, ako potpredsjednici konačnu odluku ću donijeti Zastupnički dom Parlamenta FBiH.Na stolu će se naći prijedlog da Lidija Bradara bude predsjednica FBiH, dok potpredsjednici trebaju biti Igor Stojanović i Refik Lendo. Lendo se u prvoj fazi dogovora usprotivio ovakvoj podijeli prije nego se postigne saglasnost o budućem premijeru FBiH.

Za donošenje odluke neophodna je prosta većina, a to je 50 glasova. HDZ i Trojka sa BHI KF i PDA zajedno imaju 45 ruku, a Stranka za BiH i NES imaju devet. Dakle da bi Bradara postala predsjednica Federacije neophodno je da je podrže i zastupnici ove dvije stranke.

Do sada se NES i SzBiH nisu jasno izjasnili da li će podržati Bradaru, ali će njihova odluka konačno značiti da li su stabilno uz priču Osmorke i HDZ-a ili su bliže savezu kojeg čine SDA I Demokratska fronta.

Formiranje Osmorke na državnom nivou, pa njeno napuštanje od Stranke za BiH i NES-a, te trzavice između ove dvije stranke i Trojke su nagnali mnoge da smatraju da stranke nisu odlučile na koju će stranu prevagnuti.

Ipak, izbor vlade u Kantonu Sarajevo i najava promjene vlasti u Brčko Distriktu pokazuju u smjeru da je Stranka za BiH blizu toga da konačno svoj politički kapital stavi na “tas” sa Trojkom i HDZ-om.

Također, kako Klix.ba saznaje SBiH, ali i NES će danas glasati prema ranijem dogovoru u okviru Osmorke, što znači d abi Bradara trebala biti izabrana za predsjednicu FBiH.

Sjednica na kojoj će to biti odlučeno je najavljena za danas u podne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79