Strašna priča iz Zenice: U azilu za pse ubijene životinje? (FOTO)

Redakcija Crna-hronika.info u posjedu je fotografija iz Skloništa za pse i higijenskog servisa smještenog u Stranjanima kod Zenice.

Ovaj azil za pse izgrađen je u periodu od 2013. do 2017. godine i najavljen je kao rješenje za problem pasa lutalica u Zenici. Izgrađen je prema evropskim standardima, a njegovo otvaranje najavljeno kao najbolje humano rješenje za problem pasa lutalica.

Uvidom u fotografije u čijem smo posjedu dolazimo do zaključka kako rješenje za pse lutalice ipak nema humanu notu.

Naime, anonimni čitaoc portala Crna-hronika.info poslao je priču u kojoj opisuje kako psi koji su pronađeni na ulici završavaju u azilu, gdje umjesto da budu pregledani, kastrirani, vakcinisani i čekaju svoje udomljenje, psi su zapravo eutanizirani.

Izvor našeg portala navodi kako je iz do sada neobjašnjenih razloga zabranjen ulazak u azil za pse, a kako razlog te zabrane zapravo i dobija smisao.

U nastavku vam donosimo fotografije pasa. Upozoravamo, fotografije su uznemirujućeg karaktera!

Ko je odgovoran za Sklonište za pse? 

Grad Zenica prije tri godine zeničkoj ALBI povjerio je brigu o ranije izgrađenom azilu za napuštene i bezvlasničke pse.

Prema saznanjima do kojih dolazi Crna Hronika, kada je ALBA dobila na upravljanje izgrađeni objekat za azil, radnici, njih osam iz ove kompanije, bez predhodnog znanja, prošli su obuku kako teorijskog, tako i praktičnog dijela o procesu i načinu brige o psima, počevši od uklanjanja sa ulice, do zbrinjavanja u karantinu (gdje ostaju deset dana), zatim veterinarskog pregleda (koji je u nadležnosti veterinarske stanice WETA), do smještanja psa u boks azila.

Svi psi koji dođu u azil, sa ulice su uklonjeni po prijavi. Najčešće prijave su od građana, policije i predstavnika iz opštine, kaže voditelj skloništa. Prijaviti napuštenog-bezvlasničkog psa možete putem maila i telefonom. Također, ukoliko ste zainteresovani za udomljavanje psa, to možete učiniti uz simboličnu cijenu od 50 KM.

Koliki je kapacitet azila?

Kapacitet Skloništa je 100 pasa, a godišnje se prema prijavama građana i policije ukloni njih preko 250.

Iz podataka do kojih stiže Crna Hronika, stoji kako manje od jedne trećine pasa iz azila bude udomljeno na godišnjem nivou. Da li je sudbina ostalih pasa iz Skloništa za pse ista kao za pse iz naše priče? Kako je moguće da azil kapaciteta 100 pasa, na godišnjem nivou prikupi 250 pasa lutalica? Čija je odgovornost i po čijem nalogu psi budu eutanizirani? Da li postoji neki drugi, zaista humaniji način, da se ovaj problem konačno riješi? Na ova i mnoga druga pitanja čekamo odgovore. Crna Hronika

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79