Strašni podaci: Jučer u Sarajevu najviše sahrana, imali smo 81 tijelo, a mrtvačnica prima 9

Covid statistika u našoj zemlji često je predmet spekulacija, naročito kada je riječ o smrtnih ishodima u vremenu epidemije koronavirusa. Brojke su često nepotpune, a teško je utvrditi da li je smrtni ishod direktno posljedica zaraze virusom korona. No, jedno je sigurno od početka “trećeg vala” i eksponencijalnog širenja zaraze, sve je više umrlih od ove opake zaraze.

-Prvih 15 dana mjeseca marta, odnosno od 1.3. do 15.3. registrovano je 200 umrlih od koronavirusa, kazao je za Oslobođenje i O Kanal izvršni direktor za pogrebnu djelatnost i tehničke poslove direktor KJKP Pokop d.o.o Sarajevo, Asmir Hodžić, piše Oslobođenje.

On kaže i da zbog velikog broja sahrana ne mogu sve da opsluže i da sa srodnicima preminulih dogovore ukop.

Koliko je povećan broj smrtnih ishoda uzrokovanih koronavirusom govori i podatak da je od posljedica virusa u periodu od 1. januara do jučer preminula 341 osoba, a više od polovine u prve dvije sedmice marta.

-Jučer je obavljen najveći broj sahrana u Kantonu Sarajevo, a riječ je o preminulima od korone, čak 22 sahrane su obavljene. I danas je veliki broj sahrana, kazali su nam iz “Pokopa”.

Zbog svega toga, ovo preduzeće je uputilo poziv za hitan sastanak resornom ministarstvu, pritisak je kažu ogroman.

-Problem nastaje i zbog broja ukopnih mjesta jer je najveći pritisak na Vlakovo. Danas je tamo 18 ukopa. Mrtvačnica je samo jedna, a jedna može primiti samo devet tijela. A jučer smo imali 81 tijelo preminulih samo od Covida, poručio je Hodžić za naš portal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79