Strašni podaci: U ZDK umire svaki deseti oboljeli od koronavirusa!

Bez obzira na neusaglašenost kriterija u evidenciji oboljelih i preminulih s infekcijom koronavirusa, raspoloživi statistički podaci bh. zdravstvenih ustanova pokazuju koji su to dijelovi države bili najviše pogođeni i gdje se moraju poduzimati mjere kako bi se kraj pandemije dočekao s manje inficiranih i umrlih.

Procent preminulih u BiH, u odnosu na ukupan broj inficiranih, trenutno iznosi 4,3, jer je od ukupno 197.866 zaraženih od početka pandemije preminulo 8.512 osoba. Smrtnost je nešto niža u FBiH, gdje iznosi 3,7 posto, dok je u RS preminulo 5,4 posto ili 3.334 od ukupno 61.505 zaraženih.

Antigen testovi

Kada je riječ o kantonima, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, najteža situacija je u ZDK, gdje je do sada preminulo 1.034 ili 10 posto od 10.274 inficiranih. Slijede SBK sa stopom smrtnosti od 8,6 posto, Posavski kanton sa 5,6 posto te USK, gdje je umrlo 4,9 posto od ukupnog broja oboljelih. U TK je 4,8 posto od ukupnog broja inficiranih. Povoljnija situacija je u KS (2,6), ZHK (2,6), u Livanjskom kantonu (2,4) i HNK (1,6).

Prim. dr. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica, kaže da ne postoje dvije zemlje na svijetu koje na isti način rade statistiku i da su upitni kriteriji ustanova po kojima se prijavljuju smrtni slučajevi od COVID-19. Dodaje da na statističke podatke u ZDK utječe i veliki broj antigen testova koji nisu uvršteni u ukupan broj potvrđenih slučajeva, pa tako i procent smrtnosti izgleda viši.

– Prema naredbama Federalnog kriznog štaba, antigen testovi se mogu koristiti, ali u statistici se priznaje samo PCR test. U našem kantonu, iz praktičnih razloga, radili smo dosta antigen testova i takve smo pacijente smatrali pozitivnim. Oni ne ulaze u statistiku, tako da to utječe na ukupne brojeve – pojašnjava dr. Skomorac.

Kasno se jave

Dodaje da je nezahvalno porediti podatke između kantona, pa i država.

– Ljudi se kasno javljaju na liječenje, dolaze u vrlo teškom stanju i onda je vrlo teško, pored svih poduzetih mjera, postići odgovarajući rezultat – dodaje Skomorac.

Niko nije vraćen

Zdravstveni radnici ulažu maksimalne napore, kaže direktor KB Zenica, i nijedan pacijent nije ostao bez usluge.

– Ako su nam popunjeni kapaciteti, pacijenti su upućivani za Sarajevo. Neko vrijeme imali smo i Tuzlu, za sjeverni dio kantona iz regije Tešnja, tako da je i to funkcioniralo. Nijedan pacijent nije vraćen. Može ga vratiti struka ako u tom trenutku ne zahtijeva hospitalizaciju, ali iz nekog drugog razloga nešto takvo se ne može desiti – ističe dr. Skomorac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79