Strašno: U 77 slučajeva nasilja u porodici počinilac posjedovao oružje

U Republici Srpskoj prošle godine u 77 slučajeva nasilja u porodici počinilac je posjedovao oružje, dok je u tri slučaja ono i upotrijebljeno, rekla je danas portparol Policijske uprave Istočno Sarajevo Vesna Stokanović povodom početka kampanje o opasnostima zloupotrebe vatrenog oružja.

“Evidentirani slučajevi u Republici Srpskoj pokazatelj su da je ovaj problem sveprisutan. U prošloj godini evidentirana su četiri ubistva, jedno ubistvo iz nehata, 11 razbojništava i 25 slučajeva izazivanja opšte opasnosti”, navela je Stokanovićeva.

Ona je naglasila da je potreban ozbiljan zajednički pristup rješavanju ovog problema i pozvala građane da sve informacije o nelegalnom oružju prijave na besplatan broj 122 ili u najbližu policijsku stanicu.

“Kada je riječ o zakonskoj regulativi, zakon predviđa kaznu od pet godina zatvora za one koji imaju nelegalno oružje. Predviđena je i novčana kazna i kazna zatvora od godinu onima koji na javnom mjestu nose vatreno oružje koje nije dozvoljeno građanima”, pojasnila je Stokanovićeva.

Ona je dodala da je Policijska uprava Istočno Sarajevo počela realizaciju kampanje o opasnostima zloupotrebe vatrenog oružja koju organizuje MUP RS-a – Mreža žena MUP-a RS-a uz podršku projekta UNDP-a u BiH.

Stokanovićeva je rekla novinarima da će kampanja trajati 10 dana s ciljem podizanja svijesti građana o zloupotrebi vatrenog oružja i posljedicama koje nastaju, kao i o zakonskoj regulativi.

U okviru kampanje o opasnostima zloupotrebe vatrenog oružja, pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo danas su na Trgu Srbija u Istočnom Novom Sarajevu dijelili promotivni materijal građanima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79