Strašno: U privatnom azilu izgladnjivala pse, danima im nije davana hrana i voda! (VIDEO)

Šejla Prolić zajedno sa svojim prijateljima na svoj Facebook nalog podijelila je strašnu priču iz mjesta Nišići.

Naime, u jednom objektu koji je služio kao azil za pse primjetili su nehuman odnos, te snimili ovaj događaj, ali i spasili pse od sigurne smrti.

U nastavku prenosimo priču:

,,PAZNJA, JAKO UZNEMIRUJUCI SADRZAJ

Horor u Bosni, mjesto Nisici, Crna Rijeka – aktivista FATA DURIC!

23.06.2021. tim aktivista (Sejla Prolic, Allda Metaj, Zoran Jovanovic i Sejla Kurpalo) je dobio poziv od vlasnika zemljista Akif N. U Crnoj Rijeci (Nisici), koji je rentao dio istog aktivisti po imenu Fata Duric.

Rekao je da je stanje alarmantno, i da hitno treba pomoc jer su psi od doticne zatvoreni u objektu (objekat sa limenim krovom) a radnik dolazi svako 5, 6 cak i 7 dana samo da im istrese hranu (krekeri) i vodu, i da to traje jako dugo (cak godinu unazad). Psi nisu nikako napustali objekat. Objekat nema vodu ni struju.

Prvi video- vlasnik zemljista objasnjava sta se sve tu desavalo, ko je aktivista i kako se brine o psima, i obija katanac kako bi usli u objekat i provjerili stanje.

Svjedoci: Sejla Prolic, Allda Metaj, Zoran Jovanovic, Sejla Kurpalo.

Desavanje od 23.06.2021.

-Isti dan tim je pozvao policiju zajedno sa vlasnikom zemljista, policija je izasla na teren i napravila zapisnik, a dalje su pozvali krim inspektore i sudskog veterinarskog vjestaka koji su dosli na mjesto zlocina gdje je obavljen uvidjaj. Objekat je zatecen u uzasnom stanju, gdje se rijecima pa cak ni dokaznim materijalom ne moze objasniti zateceno stanje. Boxovi su bili puni: izmeta, smrad je bio nepodnosljiv (prisutni su povracali) raspadnute dlake, ubudjale hrane, i litrima urina (koji su jadni psi vjerovatno pili kako bi prezivjeli ogromne vrucine). Nadjena su 4 lesa, u crnom buretu (vidi se na snimku 1 I 2), gdje je potvrdjeno da su psi umrli od toplote, tj. da su “skuhani zivi”. Oko azila su nadjene kosti od pasa, sa svih strana azila.

Zateceno je 11 prezivjelih pasa koje je bilo u jako zapustenom stanju(video 😎. Buhe, demodexi, ujedne rane po tijelu, (jedan pas se terapirao kasnije od strane clanova tima 7 dana), a psi su bili dezorjentisani sa crvenim ocima i jako dehidrirani. Nekoliko ih je bilo i jako neuhranjeno.

Dalje, policija je napravila i prijavu, a tim je otisao u PU Ilijas kako bi dali izjave. Na molbu inspektora da isti tim koji je zatekao ovaj horor, nastavi da idu u tkz. skloniste da hrane pse i donose vodu sve dok oni sa doticnom ne stupe u kontakt i dok ne predaju predmet tuzilastvu, tim su svaki dan od 23.06.2021 do 13.08.2021. isli i obilazili, hranili i nosili vodu psima, te ih terapitali. Od strane volontera svi psi su ocisceni od unutrasnjih i vanjskih nametnika.

U medjuvremenu, (posto policija nije uspijela da dodje do doticne vec nekoliko sedmica) ista je bila kontaktirana od strane tima koji je obilazio i brinuo o prezivjelim psima. Bilo je tu i prijetnji, cak i korumpiranih ponuda da bi se izjave povukle. (sto je naravno ignorisano od strane tima).

Timu i dalje nije bilo dozvoljeno preuzeti preostale prezivjele pse kojih je po dolasku bilo 11 a u medjuvremenu, tacnije 07.07.2021 na licu mjesta clanovi tima nalaze novog mrtvog psa, opet pozivaju policiju koja izlazi na teren i opet pravi zapisnik sa sudskim vjestakom, i njihovim izjavama. Kroz nekoliko dana jos jedan pas nestaje, sto je prijavljeno policiji, koja je rekla timu da je za tog psa vec zvala doticna Fata i prijavila da je pas umro od ujednih rana kod veterinara.

Timu i dalje nije dozvoljeno da ih smjeste na sigurno od 23.06.2021. do 13.08.2021. kada veterinarska inspekcija konacno po hitnom nalogu policije dolazi i oduzima pse, te ih smjesta u karantin (skloniste Hachiko) gdje psi ostaju na promatranju.

PAZNJA, JAKO UZNEMIRUJUCI SADRZAJ

Horor u Bosni, mjesto Nisici, Crna Rijeka – aktivista FATA DURIC!

23.06.2021. tim…

Posted by Šejla Prolić on Subota, 4. septembar 2021.

18.08.2021. doticna zove policijsku stanicu Ilijas i prijavljuje da su joj psi ukradeni, gdje je policija izvjestava da su psi po hitnom nalogu odvedeni od strane veterinarske inspekcije 13.08.2021.(Jedan od dokaza koliko cesto je njen radnik “svracao” u azil.), međutim isti dan doticna drzi live video (na zatvorenoj privatnoj grupi SOS PAW S SUNSHINE SANCUARITY), gdje objašnjava donatorima da su joj psi ukradenni, ali da ce ih ona vratiti.

Ono sto ZELIMO naglasiti, timu nije bilo dozvoljeno premještanje pasa zbog istrage i mjesta zlocina. Takodjer doticnoj nije bilo dozvoljeno izmjestanje pasa ni dovodjenje novih (iako je bila njihova zakonska vlasnica). Clanovi tima su ulozili ogromne napore pored svih svojih obveza i pasa, nisu odustajali i bili su uporni.

Tim je konacno bio u prilici da stupi u kontakt sa Administratorima iz UK koji su vodili grupu za ove pse i skupljali novac za njihove potrebe. (Ranije su bili totalno onemoguceni, jer se to smatralo ometanjem istrage). Admini tvrde da nisu mogli ni pretpostaviti sta se desavalo u tom azilu, kojeg su oni finansirali jako dugo. Administratori su suradjivali u identifikaciji pasa preko slika i videa. Od 22 psa (koje su oni finansirali) nazalost samo je 9 prezivjelo. Admini su obustavili skupljanje donacija.

Psi su od 30.08.2021.pod vlasnistvom udruzenja SARO, i smjesteni su u registrovani pansion do udomljenja.

Zelimo da se od srca zahvalimo PU Ilijaš, krim inspektorima i sudskom veterinarskom vjestaku na strpljenju i saradnji. Ostalo je sve na sudu, i iskreno se nadamo da ce ovaj slucaj biti rijesen u sto kracem vremenskom roku.

Protiv doticne su podnijete 3 krivicne prijave, prijava Udruzenja i Tuzilastva.

Po preuzimanju pasa, dobili smo racun za karantin za svih 9 pasa (€500), rabies vakcine, pasose i klinicki pregled (€271), racuni su postavljeni ispod. Mi cemo zaista cijeniti ako neko moze pomoci oko troskova.

Pansion u kome su smjesteni psi je registrovan pansion, i mjesecna cijena je €60 po psu (ukljucuje i hranu na mjesecnom nivou).

Ako neko zeli poslati donaciju, mozete to uraditi preko bankovnog računa IBAN AT85 2050 3033 0113 1714 ili putem PayPal na nicola.mair@saro-austria.at

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79