Strožije mjere za ulazak u EU, posebna ograničenja za zemlje u kojima je otkriven novi soj virusa

Evropska unija pooštrila je mjere koje se odnose na ulazak građana iz zemalja koje nisu njene članice. Po novom bit će dozvoljen slobodan ulaz samo iz zemalja s vrlo malo novozaraženih i bez novih sojeva.

Ambasadori zemalja članica složili su se na sastanku u Briselu da nova ograničenja uključuju i Veliku Britaniju, prenosi Reuters.

Zemlje EU podstiče se da dozvole pristup bez ograničenja, poput obaveznog karantina, samo pod strogim uslovima. Nove mjere predviđaju da putnik može doći iz zemlje van EU samo ako u njoj nema više od 25 slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika tokom 14 dana, a što je stopa zaraze niža nego u svim zemljama EU.

Isto tako predviđa se brzo uvođenje ograničenja na putovanja za putnike iz zemalja u kojima je otkrivena velika učestalost zaraznijih sojeva korona virusa.

Odluka se odnosi na manje važna putovanja i služi kao smjernica zemljama EU, koje imaju konačnu riječ.

Neke zemlje EU, poput Njemačke, već uvele stroža ograničenja, dok je Belgija zabranila manje važna putovanja u zemlju ili iz nje do marta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79