“STRPIMO SE JOŠ 15-20 DANA”: Ministar je optimista, ali poziva da april provedemo KUĆI

Ukoliko ste vi u mogućnosti da u neko vrijeme, koje je dozvoljeno za kretanje, sami prošetate, to može biti nešto što je dobro. Ipak, bez obzira na sve to, dajte da se probamo strpiti petnaest dana, ostati kući, kao što se i poručuje širom regiona i da uopšte ne dolazimo u priliku da sa nekim porazgovaramo, poručuje ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

On dodaje da svaka restriktivna mjera dolazi zbog toga što se ne ponašamo u skladu sa onim što smo preporučili i da to treba gledati sa te strane.

– Ne možete vi proći pored prijatelja tek tako. Dakle, ja ne vjerujem da će neko proći pored svog prijatelja tek tako, nego će stati i razmijeniti određene informacije ili razgovarati, što može donijeti rizik od prenosa virusa. Evo, i ja poručujem i apelujem, dajte da se u sljedećih 15-tak do 20 dana strpimo. Biće vremena kada ćemo se vratiti svojoj normalnoj svakodnevnoj rutini, i kada će ovo biti iza nas – rekao je Šeranić u intervjuu za magazin Buka.

On ističe i da je optimista u pogledu onoga što se očekuje da se desi u tom narednom periodu.

– Što se tiče same epidemije, mi nju fazno gledamo i zato su ta predviđanja dvije po dvije sedmice, razmišljajući prije svega šta se dešava kod nas i u okolini. Epidemija će stati. Koji će to tačno datum, često me to pitaju, na to je teško odgovoriti i on zavisi prije svega od nas samih. Kada bih ja bio sam i kada bi se ova stvar odnosila samo na mene, onda bih lako mogao reći tačan datum. Ali puno je nas svih zajedno u svemu ovome. Ako se nastavimo ponašati onako kako se ponašamo, a mislim da se dobro ponašamo i da je manjina onih koji se ne ponašaju odgovorno, mislim da ćemo prije izaći iz svega ovoga – poručuje, između ostalog, ministar Šeranić.

Po njegovim riječima, različite su vrste pretpostavki o toku epidemije.

– Gledao sam kolege iz Hrvatske, koji govore otprilike april-maj da ostanu ti repovi epidemije, a jun da će biti taj, jer je njima zanimljiv zbog turističke sezone. Mislim da trebamo razmišljati fazno. Svaka epidemija ima svoj početak, svoj vrhunac i svoj kraj i ništa to nije neuobičajeno i za neke prethodne. Evo, očekujem da ćemo u maju ponovo sjesti i vidjeti šta i kako, a da će nam april vjerovatno proći u ovim mjerama i načinu ponašanja, ako ne bude ništa bilo u regionu što bi se moglo preslikati i na nas – optimističan je Šeranić.

On ističe i da kao epidemiolog nema dileme u vezi sa mjerama koje se provode u Srpskoj, u smislu da li ih treba provesti, bez obzira na to što to nisu jednostavne mjere, jer remete funkcionisanje ljudi u njihovom svakodnevnom životu.

– Mislim da ih treba sprovesti. Drago mi je što me politika ispratila u tom smislu i dala podršku struci u Republici Srpskoj. Mislim da to više nije stvar nas samih, kako govorimo o tim mjerama, nego i okoline, koja govori o njima. Na kraju krajeva, podaci pokazuju šta i na koji način radimo. Žao mi je zbog izgubljenih života i to je nešto što se dešava u ovakvim situacijama, ali, evo, tu smo da ovo prođemo sa što manje posljedica – kaže Šeranić.

Još puno toga ne znamo o virusu

Kako je rekao za virus korona, za ovaj soj koji se konkretno naziva SARS CoV2, nemamo prave karakterističke podatke.

– S obzirom da je on tu od decembra prošle godine, trebaće nam cijela ova godina, da se mikrobiološki i epidemiološki isprati njegovo ponašanje i da se ispita sam virus, da bismo mogli nešto konkretno o njemu reći. Ovo sve što imamo dosad, bazira se na preliminarnim studijama, koje su rađene prije svega u Kini, ali i u Italiji i u drugim zemljama, gdje su uspjeli da urade ekstrakciju virusa i da ga genetski kompletno prate, a da bi mogli da urade adekvatna istraživanja ovog virusa. Ono što zasigurno pokazuje ovaj virus, jeste da znamo način njegovog širenja, put širenja, mjesto ulaza same infekcije, što je epidemiološki značajno, kako bismo mogli djelovati kroz različite vrste preventivnih mjera – kaže ministar zdravlja RS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79