Stručnjaci otkrivaju tri opcije zašto je puštena informacija da je Zvicer likvidiran

U petak uveče javnost je obišla vijest da je vođa kavčkog klana Radoje Zvicer likvidiran u Panami. Za manje od 48 sati kasnije, crnogorski mediji objavili su da je živ. Ovakve oprečne informacije koje su izazvale postupnu konfuziju nametnule su i jedno pitanje: “Ko je i zbog čega obavijestio službe bezbjednosti i javnost da je Zvicer mrtav?”.

Sagovornici sa kojima su novinari Blica razgovarali ukazuju na tri potpuno različite mogućnosti o “curenju” informacija o smrti vođe kavačkog klana, dodajući da dvije imaju isti cilj da se locira mjesto gdje se najtraženiji begunac krije!

Prema riječima Mileta Novakovića, bivšeg načelnika UKP, u slučaju navodnog ubistva Radoja Zvicera “sve miriše da je to neko namjerno plasirao”. Kako objašnjava može biti da su informaciju pustili pripadnici službi bezbjednosti, protivnički klan, ali i kavčani.

– Realnije je da su to pustili ili protivnici ili služba kako bi otkrili gdje je. Time što bi informacija da je mrtav isplivala neko bi morao da ga zove, da provjeri gdje je da li je to tačno ili nije tačno. Na taj način službe ili protivnici prate rodbinu, advokate, drugare koji bi stupili u kontakt sa njim – priča za Blic Novaković.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da mnogi imaju interes da se objavi da je Zvicer mrtav.

– Kod tajnih službi je interes da otkriju gdje je da bi ga uhapsili, dok kod suparničkog klana kako bi ga ubili. Sve je to isprepletano i imaju razloga da izmisle da bi se otkrili tragovi, da bi se otkrilo gdje se nalazi. Ovo što se dogodilo za vikend je mogao da bude mamac. U nekim zemljama koje su zainteresovane za njega, postoji dobro organizovana tajna služba koja ga juri, a neko će sigurno ponuditi informaciju za usluge ili novac. U slučaju Zvicera postoji mnogo motiva, a da je mrtav može biti i tačna informacija, a i ne mora da znači – navodi Radovanović i dodaje da ako je “informacija potekla od kavčana” to znači da su željeli da upozore svog vođu.

– Ako je živ vijesti o njegovoj smrti će doći do njega, a samim tim je sigurno da će promijeniti mesto boravka – naglašava Radovanović, dok Mile Novaković pojašnjava da postoji mogućnost da su pripadnici “škaljarskog” klana ciljano plasirali informacije o Zvicerovoj smrti tri dana nakon sahrane Jovice Vukotića.

On naglašava da uopšte nije jasno ništa vezano za Zvicerovu navodnu smrt i ističe da je prošlo toliko dana, a da službe Paname uopšte ne izlaze sa zvaničnim podacima ko je ubijen.

– Ima puno nerazjašnjenih stvari oko tog slučaja. Ubijeni su neki ljudi, policija Crne Gore je obaviještena o tim zločinima, nisu saopštili da li je Zvicer ili neko drugi. Nema nikakve potvrde ni oko čega, što je sve jako čudno. Pritom, zašto bi neka služba iz Paname povezala ubistva kod njih sa Radojem Zvicerom – kaže Novaković i navodi da ne bi niko tek tako obavijestio Crnu Goru o dva ubistva (crnogorska policija saopštila je u petak uveče da imaju podatke o dva ubistva u Panami) da se ne sumnja da su žrtve njihovi građani.

– Ono što je tu najintersantnije jeste što svo zlo – droga ide sada preko Paname. Sve što je došlo od droge u Evropu i ove naše krajeve jeste iz te države, koja je postala glavni centar, odakle svi ti transporti kreću – pojašnjava Novaković.

Dobrivoje Radovanović navodi da je Zvicer za sve ovo vreme mogao da promijeni lični opis – pusti bradu, kosu, uradi plastične operacije na licu.

– Južna Amerika je puna kriminalnih organizacija koje se bave švercom narkoticima i vrlo brzo bi procurele info o njemu. On može da bude u Aziji, da se dobro etablira u Rusiji ili bivšim zemljama Sovjetskog saveza. Nemojmo da zaboravimo da on ima dosta novca i da ako je živ ga je dosta teško pronaći – naglašava Radovanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79