Stručnjaci savjetuju: Postoji jedna metoda za provjeru stanja dizelaša

Stručnjaci ističu da polovni automobili s dizelskim motorima postaju sve manje popularni. Naglašavaju i da su takvi automobili u Bosni i Hercegovini u prosjeku stari 16 godina. Zato savjetuju kako mudro kupiti dizelaša.

Prema riječima stručnjaka, osoba koja želi kupiti dizelski automobil trebala bi prije svega razmisliti o svojim potrebama, uglavnom odgovoriti na pitanje: koje ću udaljenosti prelaziti?

Drugo pitanje je kilometraža automobila koji kupujete, ako je stvarna. Sa većom kilometražom, od 150-200 hiljada kilometara, morate uzeti u obzir potencijalno skupe kvarove.

Treće, trebali biste se upoznati s historijom korištenja automobila i njegovim popravkama. Ključni faktor je da li je dizel uglavnom kružio gradom ili je putovao na velike udaljenosti autoputevima. U ovom drugom slučaju kilometraža će biti veća, ali stanje automobila, a posebno motora, može biti mnogo bolje.

Nije neuobičajeno da prodavci u oglasima navedu činjenice kao što su: zamijenjen turbopunjač, plivajući zamajac ili skinut DPF filter. Istovremeno, ohrabruje pristutnost ovlaštenih servisa gdje možete odvući automobil na temeljit pregled prije kupovine.

Bez odgovarajućeg znanja, automobil ne možemo sami provjeriti i ovo treba povjeriti profesionalcima koji su opremljeni dijagnostičkim uređajima. U prvim koracima provjeravaju rad sistema za ubrizgavanje, plivajući zamajac i stanje turbopunjača.

Prema riječima stručnjaka, najbolja provjera stanja motora i pogonskog sistema je dinamometar. U slučaju dizela, to je posebno važno jer su prilično osjetljivi na kvarove i pogrešno izvedene popravke, poput zamjene turbopunjača.

Tu je i upozorenje o chiptuningu. Istina je da dizeli imaju neke rezerve snage, često potisnute da stvore nekoliko nivoa snage iz jednog motora i prodaju ga po različitim cijenama, ali “tuniranje” nije uvijek pametno, pišu Automobili.ba.

Takva se operacija mora izvesti na profesionalan način, najčešće uz upotrebu prethodno spomenutog dinamometra i u jedinicama koje tolerišu takve tvorničke promjene”.

Loše izveden chiptuning predstavlja veliki rizik od ozbiljnih kvarova na motoru. Ovakve neprofesionalne radnje mogu mu biti ozbiljan nedostatak i upozorenje za budućeg vlasnika.

Osim toga, chip tuning se može izvesti samo uz uklanjanje DPF filtera ili onemogućavanje EGR ventila ili zaobilaženje funkcije kontrole turbulencije zraka u usisnim kanalima. To su operacije koje nisu dozvoljene, iako praksa radionice pokazuje da su često potrebne zbog ograničenog budžeta vlasnika automobila.

Na kraju možemo dodati da ako je kupovina dizelaša pod moranjem, budućem vlasniku savjetujemo da u u svakom trenutku pri ruci ima 500 – 1000 maraka za popravak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79