Stručnjaci upozoravaju: Farmaceutske kompanije slabo pripremljene za novu pandemiju virusa

Novi izvještaj fondacije Access to Medicine pokazuje kako su najveće svjetske farmaceutske kompanije vrlo slabo pripremljene za narednu pandemiju virusa Nipah.

Jayasree K Iyer, izvršna direktorica fondacije Access to Medicine sa sjedištem u Holandiji, naglasila je kako se u Kini pojavio virus Nipah, sa stopom smrtnosti do 75 posto. Virus je opisala kao potencijalnu sljedeću veliku pandemijsku opasnost, piše The Guardian.

“Zabrinuti smo zbog pojave ovog virusa, mogao bi se početi širiti svakog trenutka. Sljedeća pandemija mogla bi biti povezana s infekcijom koja je otporna na lijekove”, kaže Iyer.

Nipah može uzrokovati ozbiljne respiratorne probleme i encefalitis, stopu smrtnosti od 40 do 75 posto – ovisno o mjestu izbijanja pandemije. Domaćin virusa su voćni šišmiši.

To je jedna od deset zaraznih bolesti koje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) identificirala kao najveći rizik za javno zdravstvo, s obzirom da u posljednje dvije godine nije pokrenut nijedan projekat farmaceutskih kompanija povezan s ovim virusom.

U izvještaju se navodi i kako su farmaceutske kompanije bile vrlo slabo pripremljene za pandemiju COVID-19, uprkos brojnim upozorenjima da bi se takvo nešto moglo dogoditi i da moraju biti spremne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79