Stručnjaci upozoravaju roditelje: ako imate ove simptome, ne puštajte djecu u školu ili vrtić

Stručnjaci neprestano ponavljaju da situacija sa korona virusom ne smije da se shvati neozbiljno, naročito u periodu povratka djece u školske klupe.

Ni u kom slučaju ne treba slati djecu u školu i vrtić ukoliko imaju bilo kakve simptome, pa i one “najbezazlenije”, a ono što je još veoma važno, a slučaj iz jednog beogradskog vrtića to i potvrdio, jeste da i ukoliko roditelji imaju određene simptome, djecu takođe treba da ostave kod kuće.

Doba je godine kada se miješa početak sezone gripa, alergije, a uz prisutnost kovida, sve je dodatno otežano u raspoznavanju simptoma koji mogu biti veoma slični, piše Blic.

Prije korone, ukoliko bi dijete “kašljucalo” ili “slinavilo” uglavnom bi išlo u vrtić ili školu, dok sada to ne smije da bude slučaj – prenosi Hayat.

Simptomatika korone šarolika

Kako je za Blic objasnio dr Dejan Jonev, pedijatar iz Doma zdravlja “Dr Simo Milošević”, trenutno je “simptomatika korona virusa veoma bogata i šarenolika”. Naime, kreće se od klasičnih simptoma respiratornih infekcija do stomačnih tegoba i zbog toga svaku nelagodu treba ozbiljno tretirati.

Dr Jonev dodaje i da ovakav stav treba da postoji ne samo zbog korona virusa već i zbog sprečavanja širenja drugih bolesti kojima su djeca podložnija u velikim kolektivima pa i očuvanja imuniteta mališana.

Uz to, čak i ako dijete nema simptome, ali roditelji imaju, opasnost po sve može predstavljati ukoliko dijete ne ostane kod kuće. Ono što se desilo u prestoničkom vrtiću “Oblačak” to i potvrđuje.

U ovom vrtiću na Zvezdari, otac sa povišenom temperaturom i tegobama je nekoliko dana dovodio dijete u vrtić, nakon čega mu je tokom vikenda i potvrđeno prisustvo virusa. Beogradski sekretar za obrazovanje i dječju zaštitu Slavko Gak objasnio je da se pomenuta porodica 13. septembra vratila iz Crne Gore sa odmora, da je otac već 14. septembra imao povišenu temperaturu i malaksalost, ali da su dijete sve do 18. septembra oba roditelja naizmjenično dovodila u kolektiv.

Odgovornost svih važna za borbu protiv korone
Gak je rekao da su prostorije vrtića dezinfikovane i da nijedno dijete nema simptome korona virusa, ali da je ovaj primer pokazatelj da se, bez odgovornosti svih, nije moguće izboriti sa epidemijom.

Mnogo se polemisalo i o povratnicima sa ljetovanja, tačnije da li je “pametno” djecu slati u školu odmah po povratku. Preporuka koju je Krizni štab donio za sve roditelje čija djeca su putovala u inostranstvo, jeste da provedu 10 dana u kućnoj izolaciji od momenta ulaska u zemlju. Školska djeca za to vrijeme mogu da prate nastavu onlajn.

Rizični simptomi za odlazak u školu i vrtić
Veoma važno za sve roditelje jeste da znaju sa kojim tačno simptomima djeca nikako ne treba da idu u školu i vrtić.

kašalj

temperatura

pojava bilo kakvog simptoma respiratorne infekcije

mučnina i/ili povraćanje

dijareja

Preporuka pedijatara je da pri pojavi bilo kog od ovih simptoma, dijete treba odvesti kod ljekara da se odrade analize, prvenstveno krvna slika i da se utvrdi šta je sa djetetom.

I još jednom, ukoliko roditelji imaju slične simptome koji mogu da ukažu na kovid, takođe ne treba nikako da šalju svoju djecu u školu i vrtić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79