Stručnjak pojasnio: “Djeca nalaze na ulici, bez kontrole i onda dolazi do određenih sukoba”

U tuzlanskom naselju Bulevar nedavno se dogodila tuča dvojice maloljetnika koju su snimili, a potom na društvenim mrežama objavili drugi maloljetnici koji nisu učinili ništa da sukom prekinu već, naprotiv, navijali su i bodrili aktere tuče.

Tuča se dogodila 23. augusta, a stanari u Aleji Alije Izetbegovića tvrde kako maloljetnici nisu iz njihovog naselja te da sui ranije dolazili u njihov komšiluk i pravili problem.

Tuzlanski osnovci se mlate, vršnjaci snimaju i navijaju

-Generalno sve što se dešava i što se vidjelo na klipu je odraz stanja u našoj državi i, rekao bih, ubijanja same porodice i same uloge porodice u našem društvu. Većina tih porodica i takve djece dolazi iz socijalno ugroženih porodica gdje se roditelji nemaju kad baviti odgojom djece zbog borbe za egzistenciju. I onda imamo ovakve slučajeva, da se djeca nalaze na ulici, bez kontrole i onda dolazi do određenih sukoba – kaže Adnan Drndić, magistar socijalnog rada i uposlenik organizacije Zemlja djece u Tuzli.

Naš sagovornik smatra kako je dobro što su zamagljena lica učesnika u tuči da im nije otkriven identitet jer da je to urađeno u budućnosti bi imali možda još pogubnije problem.

-Društvene mreže imaju snažan alat, ali mogu biti iskorištene u negativne svrhe. Sigurno da je broj ovakvih tuča, koje nisu snimljene, veći, a nama su društvene mreže omogućile da se određeni broj takvih slučajeva izađe na svjetlo dana. S te strane društvene mreže nam koriste jer moramo pričati o mođuvršnjačkom nasilju koje konstantno jača. Krucijalni problem je što djeca nemaju adekvatu podršku u porodici, u obrazovnim ustanovama i zanemario se dio prevencije. Dokazano je da je prevencija sedam puta jeftinija od “liječenja” te djece. Mora se izbjeći etiketiranje djece na društvenim mrežama, ali generalno problem je što se zanemarila prevencija međuvršnjačkog nasilja. Ne govorim samo o fizičkom nasilju, imamo novu konotaciju nasilja na društvenim mrežama koje je mnogo rašireno i gdje maloljetnici vrše žestoko međuvršnjačko nasilje u online svijetu – zaključuje Drndić za TIA

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79