Stručnjak za zastave demantovao Benjaminu Karić: Nije dopušteno okretati zastavu naglavačke

Za svaki državni praznik u Bosni i Hercegovini zastave su najtransparentnije na svečanim prijemima, kao i javnim površinama. Polemika se vodi na koji način se zastava ispravno postavlja. O “problemu bh. zastave”, kako ga je nazvao, za Novi Dan N1 televizije govorio je Mile Srdanović, autor obilježja grada Zenica, inžinjer koji se bavi proučavanjem zastava i grbova. On je, između ostalog, poručio da bi bilo dobro da smo imali olakšicu kao Japanci kada je riječ o zastavi, a objasnio je i zbog čega.

Srdanović se bavi ovim problemom otkako je Bosna i Hercegovina prije 25 godina dobila novu zastavu. Iako mu je to hobi, kaže da se često nađe u situacijama kada se to pretvori u svoju suprotnost.

“Nisam mislio da ću morati opravdavati nešto, kao da sam ja napravio zastavu. Bavim se i grafičkim dizajnom, koji je važan za pravljenje zastava i državnih simbola, koje su u ozbiljnim državama ozbiljan posao. Kod nas to nije tako, kod nas je sve improvizacija, pa i zastava”, rekao je.

Mile Srdanović

Povodom polemike u vezi sa zastavama postavljenim u Vijećnici, uoči Dana nezavisnosti, odgovorio je na pitanje da li su one bile ispravno okrenute.

Skandalozan propust: Organizatori naopako okrenuli zastavu BiH za svečanost u Vijećnici

“Što se tiče Vijećnice, tu se može polemizirati. Oni će reći da su se držali pravila okretanja za 90 stepeni u smjeru kazaljke na satu, ali to su izmišljena pravila. Problem je što, kada se zastava okrene vertikalno, ona ne korespondira sa grbom. I onda ako imate u istoj prostoriji grb koji stoji i oborenu zastavu, onda ćete imati cirkus i ništa drugo”, rekao je Srdanović.

Problem sa bh. zastavom, uočio je još prije 25 godina i od tada pokušava da ga razjasni. Navodi da je Zakon o zastavi vrlo štur i nedostatan, a nije definisana ni vertikalna zastava.

Benjamina Karić traži mane zastavi BiH nakon skandala u Vijećnici: Pa zastava nam nema heraldiku

“Geometrija trokuta na našoj zastavi je izuzetno problematična stvar. Daj Bože da imamo olakšicu kao što imaju Japanci, takva je zastava da je ne mogu postaviti u krivom položaju. Tako nešto je i nama trebalo, a ne Japancima koji su disciplinovani”, kazao je.

Šta je dopušteno u vezi sa okretanjem zastave, a šta ne, objasnio je pomoću analogije sa odrazom u ogledalu.

“Dopuštene su sve ogledalske slike u horizontalnom smjeru, kao kada se mi gledamo u ogledalu. Horizontalno simetričan odraz ili ogledalska slika lica zastave. To je nemoguće i spriječiti, jer na jarbolu zastava vijori, zbog vjetra. Ono što nije dopušteno je okretati zastavu naglavačke. Problem sa našom zastavom je da kad se obrne za 90 stepeni, ona postaje skroz obrnuta, a znamo da je to znak za neku veliku nevolju ili demonstracije ili anarhiju”, zaključio je Srdanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79