Struja poskupljuje, dok cijena izvoza pada: BiH suočena s ekonomskom krizom

Struja poskupljuje, dok cijena izvoza pada: BiH suočena s ekonomskom krizom


Bosna i Hercegovina bilježi dramatičan pad izvoza u prva četiri mjeseca ove godine, što je rezultiralo vanjskotrgovinskim deficitom od četiri milijarde KM.

Svakog mjeseca izvoz je bio za milijardu KM manji od uvoza, a ako se ovaj trend nastavi, BiH bi mogla zabilježiti rekordni minus od 12 milijardi KM do kraja godine, što je milijardu KM više nego prošle godine.

Izvoz je u prva četiri mjeseca ove godine manji za 8,3% u odnosu na isti period prošle godine. Jedan od glavnih razloga je povećanje cijena električne energije za privredu, što je Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH ignorisala uprkos argumentima privrednika.

Elektroprivreda BiH sada planira novo povećanje cijene električne energije, što će posebno pogoditi izvoznike koji su već potpisali godišnje ugovore s inostranim kompanijama. Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović ističe da će se ove promjene najviše odraziti na izvozno orijentisane firme.

“Postoji mnogo kompanija kod kojih cijene električne energije značajno utječu na cijene proizvoda, a one su već na tržišnom snabdijevanju posljednje tri-četiri godine,” izjavio je Smailbegović za Biznis.ba.

Ramiz Karić, osnivač firme Herceg Srebrenik, dodaje da Elektroprivreda BiH svake godine pokušava da optereti privrednike s novim cijenama, iako postoji uredba o ograničenju rasta cijena. “Problem je što su privrednici već ugovorili cijene i potpisali ugovore o prodaji svojih proizvoda. Te cijene se ne mogu mijenjati, a novi namet dolazi kroz skuplju struju, što je za poslodavce neprihvatljivo i nije moguće izdržati s ekonomskog aspekta,” izjavio je Karić za Vijesti.ba.

Ovaj ekonomski pritisak dodatno će otežati poslovanje i ugroziti stabilnost bosanskohercegovačkih kompanija, što bi moglo rezultirati ozbiljnim ekonomskim posljedicama za cijelu zemlju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija