Struka tvrdi da je ovo rješenje za oporavak BiH: Država da troši manje, uštedu da usmjeri u razvoj

Pandemija je uveliko pokazala svoje posljedice po ekonomiju svake države pa tako i BiH, a ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da za oporavak postoji rješenje, a to je prije svega sektor javne potrošnje, gdje bi država trebalo da troši manje, ali pametnije.

Pavlović je u razgovoru za portal Klix.ba pojasnio da je BiH država koja zavisi od stranih kredita, te da bi smanjenjem javne potrošnje i uštedom sredstava povećala povjerenje investitora.

“BiH je veoma mala zemlja te samim time ima i izuzetno mali bruto domaći proizvod (BDP) da bi mogli finansirati visoki nivo javne potrošnje”, pojasnio je Pavlović. On je ukazao da bi takve uštede i sredstva trebalo racionalno iskoristiti i uložiti u poboljšanje privrede, pogotovo u kriznim vremenima kakva je pandemija.

Pavlović je naglasio da bi potencijalne uštede od javne potrošnje nadležni mogli da iskoriste za pokretanje razvojnih sredstava za aktivne mjere podrške privrednicima koji su najviše ugroženi u pandemiji.

“Poenta je da se sačuvaju ili otvaraju nova mjesta i da se na taj način prave reforme. Želim da istaknem da novi program koji BiH planira da uradi sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), prema mojoj procjeni, može da prođe samo da kada i ako dobijemo novac, oni uključe kontrolora za trošenje novca, što u prevodu znači da nam više ništa ne vjeruju i da se uvjere da će sredstva biti utrošena u prave namjene”, rekao je Pavlović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79